Cu un invelis cremos de ciocolata si o crema dulce-acrisoara, puternic aromata, acest minunat tort, ne-a incantat papilele gustative in prima zi de Craciun! Doar atat pot sa va spun: a fost prea mic si abia astept sa-l mai fac o data:))
Ingrediente:
Pentru blat:
Pentru blat:
5 oua
130 gr faina
150 gr zahar
1 si 1/2 lingura de cacao
130 gr faina
150 gr zahar
1 si 1/2 lingura de cacao
Pentru crema de potocale:
doua linguri amidon
250 ml suc natural de portocale
350 ml frisca lichida(30% grasime)
esenta de portocala
3-4 linguri de zahar
Pentru sirop:
100 ml apa
150 ml suc natural de potocale
2-3 linguri de zahar
esenta de portocala
Pentru glazura de ciocolata:
100 ml apa
100 gr zahar
100 ml frisca lichida (30% grasime)
150 gr ciocolata de menaj (aproximativ 70-80% cacao)
Pentru decor:
100 gr ciocolata alba
bilute argintii
250 ml suc natural de portocale
350 ml frisca lichida(30% grasime)
esenta de portocala
3-4 linguri de zahar
Pentru sirop:
100 ml apa
150 ml suc natural de potocale
2-3 linguri de zahar
esenta de portocala
Pentru glazura de ciocolata:
100 ml apa
100 gr zahar
100 ml frisca lichida (30% grasime)
150 gr ciocolata de menaj (aproximativ 70-80% cacao)
Pentru decor:
100 gr ciocolata alba
bilute argintii
Preparare:
1. Blatul il facem exact ca la Tort deliciu de ciocolata, doar ca acum am folosit doua forme mult mai mici, una de 18 cm si respectiv 14 cm.
2. Crema de portocala o preparam asfel: amidonul il dizolvam in 50 ml suc de potocale. Restul de suc il punem pe foc impreuna cu zaharul. Cand zaharul s-a topit dam deoparte si turnam amestecul cu amidon. Punem din nou pe foc si lasam sa fiarba, amestecand incontinuu, pana se ingroasa si devine o crema transparenta si sticloasa. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca apoi adaugam frisca batuta bat si indulcita in prealabil cu cateva lingurite de zahar pudra (in cazul in care nu este indulcita). Adaugam putina esenta de portocala si crema astfel obtinuta o dam la rece.
3. Blaturile racite le taiem pe fiecare in cate trei si le insiropam cu siropul racit, facut asfel: punem intr-o craticioara apa, sucul de potocale si zaharul si fierbem cateva minute pana se ingroasa putin. Dam la rece apoi adaugam cateva picaturi de esenta de potocala.
4. Dupa ce am insiropat blaturile incepem sa le asamblam de jos in sus pana la ultimul blat mic, punand intre ele crema de portocale. Pastram doua-trei linguri de crema pentru a imbraca la urma tortul si pentru a retusa unele imperfectiuni.
5. Dupa ce l-am imbracat intr-un strat subtire de crema, turnam glazura facuta asfel: fierbem apa cu zaharul 3-4 minute, dupa care adaugam frisca lichida si cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata de menaj, amestecand bine cu un tel. Lasam sa fiarba cateva minute dupa care dam la rece. Turnam glazura racita peste tortul asezat in prealabil pe un platou mic pus pe un gratar si gratarul pus pe o tava sau un alt platou mai mare. Dupa ce s-a acoperit cu primul strat il mutam pe un alt platou, luam glazura care a curs in tava si o turnam din nou peste tort. Procedam asfel de aproximativ 5 ori, pana cand tortul s-a acoperit perfect.
4. Dupa ce am insiropat blaturile incepem sa le asamblam de jos in sus pana la ultimul blat mic, punand intre ele crema de portocale. Pastram doua-trei linguri de crema pentru a imbraca la urma tortul si pentru a retusa unele imperfectiuni.
5. Dupa ce l-am imbracat intr-un strat subtire de crema, turnam glazura facuta asfel: fierbem apa cu zaharul 3-4 minute, dupa care adaugam frisca lichida si cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata de menaj, amestecand bine cu un tel. Lasam sa fiarba cateva minute dupa care dam la rece. Turnam glazura racita peste tortul asezat in prealabil pe un platou mic pus pe un gratar si gratarul pus pe o tava sau un alt platou mai mare. Dupa ce s-a acoperit cu primul strat il mutam pe un alt platou, luam glazura care a curs in tava si o turnam din nou peste tort. Procedam asfel de aproximativ 5 ori, pana cand tortul s-a acoperit perfect.
6. Il dam la rece si intre timp facem stelutele din ciocolata alba, asfel: topim ciocolata alba pe bain-marie si o turnam pe o hartie de copt, pe fundul unei tavi, niveland-o cu o spatula. Lasam sa se raceasca putin si cand este inca moale decupam stelutele cu o forma metalica.
7. Cu stelutele asfel facute si cu bilute argintii, decoram tortul dupa cateva ore de stat la rece.
Pofta buna!
P.S. Pentru un tort mai mare trebuie marite cantitatile de ingrediente. Daca nu il doriti etajat se poate face doar un singur tort folosind o forma putin mai mare.
Tortul meu a iesit de aproximativ 1,5 kg.
Glazura de ciocolata nu se intareste de tot, ramane moale si cremoasa.
37 de comentarii:
super delicios ♥
Sarbatori fericite draga mea!
Un deliciu ciocolatos!
Grandios... superb. Sarbatori fericite. Pup cu drag!
De vis!!! Superb arata!
Sarbatori fericite!
Ce putea fi mai bun si mai frumos decat tortul tau! Imi place mult de tot!!! Eu vin cu cafeluta langa tortul tau delicios! Pupici si sarbatori fericite!
Craciun fericit si linistit in continuare, alaturi de cei dragi!
Vreau si eu o feliuta! Imi place cum arata! Craciun fericit!! Pupicei!
Un adevarat deliciu.
Crema ma incantat, si cred ca o voi incerca cu o ocazie speciala.
Totusi ai facut de doua ori tortul, intr-o fotografie platoul este verde, iar in celalalt este alb?
Iti doresc sarbatori fericite in continuare:)
Te pup.
Looks delicious. Would love for you to share your pictures with us over at foodepix.com.
SARBATORI FERICITE SI UN CALDUROS: LA MULTI ANI!
Cioco-portocala?Perechea perfecta!
Cat e de frumos!!!
Sarbatori cu bine!
sarbatori fericite si binecuvantate!
Foarte frumos! sãebãtrori frumoase sã aveti:)
Multumesc din suflet tuturor, pentru aprecieri si pentru urari!!!
Va pup si va doresc sarbatori fericite si un An Nou plin numai de bucurii!
Sarbatori fericite !
Ce tort mare si frumos ai facut Licuta draga!Pupici
cat de bine arata , sigur a fost delicios !!!
Ce frumos arata! Banuiesc ca a fost si foarte gustos! Te pup dulce
Strasnic de bine arata!! De vis! Sarbatori minunate in continuare !
Super tort !! Sarbatori fericite in continuare alaturi de cei dragi !
e superb!
Multumesc frumos, fetelor!!!Sunteti tare dragute!
Pup si sarbatori cu bine!
Ce combinatie minunata.
Multumesc Maria!!!Pup si la multi ani!
Multumesc frumos, Miha!!!Asemenea si tie!Pup si la multi ani!
Wow, superb este! Si nu ma indoiesc ca la fel de bun..
La multi ani cu sanatate si bucurii!
Multumesc frumos, Edith!!!Pup si la multi ani!
De-abia acum am dat de blogul tau. Tortul asta e superb! Cred ca e delicios.
Am o mica nelamurire..cum ai reusit sa il muti de pe o farfurie pe alta?
Am si eu o nemalurie...cum ai reusit sa muti tortul de pe o farfurie pe alta sau la final in tava??
Draga Cristina, tortul nu a fost prea mare si cu ajutorul unei palete, incet, cu grija si mare atentie, l-am transferat de pe gratar pe platou, si din nou pe alt platou si la urma pe tavita.
Daca mai ai nelamuriri te ajut cu mare placere.
O seara minunata iti doresc!
Bun gasit, doamna Marin! Eu v-am intalnit intamplator si ma bucur foarte mult! De curand a fost ziua de nastere a sotului meu si i-am facut o surpriza-acest tort delicios. Desi sunt o incepatoare in arta culinara pot spune ca nu este greu. Gustul racoritor e divin. Ne-a placut tutror, cremos, aromat, perfect. L-am savurat cu placere. Multumim! Cu bine, Cristina
Ehm... vad eu bine sau tortul e copt intr-o oala? Este o oala obisnuita sau ceva special? Multumesc.
Multumesc frumos, Maya!!! Ma bucur ca ai incercat reteta si mai mult, ca ti-a placut!
Te pup si iti doresc o seara minunata!
Luca, ai dreptate, blaturile le-am copt in doua craticioare din inox. Mi-am cumparat un set de trei craticioare din inox, de dimensiuni diferite pentru a prepara diferite sosuri, si fiinda nu aveam forme asa de mici pentru blaturi de tort, sunt multifunctionale.
Ceea ce ma bucura cel mai tare este faptul ca nu se arde deloc blatul copt in ele:)
Multumesc de vizita si o seara buna sa ai!
Foarte ingenios, felicitari!
Trimiteți un comentariu