16 mai 2011

Tort Deliciu de Ciocolata

Print

   
   Daca adorati ciocolata, acesta este tortul ideal pentru a va bucura de aroma intensa a ciocolatei. Este un pic mai multa munca dar se merita din plin. Sfatul meu este sa faceti blatul si crema ganache cu o zi inainte de a asambla tortul si o sa vi se para reteta mai usoara.

 

INGREDIENTE
Pentru blat:
7 oua
210 gr zahar
180 gr faina
30 gr cacao
un praf de sare

Pentru umplutatura:
250 ml frisca lichida nebatuta(30-35% grasime)
200 gr ciocolata neagra
100 gr unt
1 lingura coniac

Pentru ornat:
150 gr ciocolata neagra
150 gr ciocolata alba
50 ml lapte
50 gr fulgi de migdala

Pentru sirop:
100 gr zahar
200 ml apa
esenta rom

   Preparare:
  1. Se face blatul astfel: se bat ouale cu zaharul timp de 15-20 minute pana isi tripleaza dimensiunea. Apoi se pune faina amestecata cu cacao(cernuta in prealabil), putin cate putin amestecand foarte incet de jos in sus. Se pune compozitia intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mic 35-40 minute. Dupa ce s-a copt(se face testul cu scobitoarea) se opreste focul si se lasa blatul in cuptor 15 minute cu usa intredeschisa, sa se raceasca usor. Dupa 15 minute il scoatem si il punem pe un gratar metalic sa se raceasca complet.
  2. Pentru umplutura (crema ganache): puneti frisca intr-o cratita la foc mic si aduceti la punctul de fierbere. Adaugati ciocolata si amestecati pana s-a topit. Indepartati de la sursa de caldura si bateti in amestec untul, pana s-a omogenizat. Turnati, amestecand coniacul. Lasati sa se raceasca la frigider cat este nevoie ca sa se intareasca crema. Inainte sa puneti crema intre blaturi o  bateti 1-2 minute cu mixerul ca sa devina pufoasa.
  3. Pentru a face glazura: amestecati ciocolata alba si neagra cu laptele intr-un castron pe baie de aburi si bateti bine pana se omogenizeaza. Glazura este bine sa o faceti la urma dupa ce ati terminat de umplut tortul.
  4. Taiati blatul in 3 straturi. Insiropati fiecare parte cu siropul facut din zahar, apa si esenta de rom. Impartiti crema in doua parti egale si puneti primul blat cu prima parte din crema si apoi al doilea blat cu a doua parte de crema si apoi puneti capacul (al treilea blat).
  5. Puneti tortul pe gratarul metalic si gratarul cu tortul pe o tava. Turnati glazura peste tort. Ce se scurge in tava luati si turnati din nou peste tort pana ce tortul se imbraca peste tot cu glazura. Dupa ce terminati de glazurat ornati cu fulgi de migdale. Reteta de tort este pentru o forma de 26 cm.


Pofta buna!

18 comentarii:

miremirc spunea...

imi place enorm gustul :P

Din bucataria mea spunea...

Miremirc, si eu ador ciocolata...

raluka spunea...

Tortul arata minunat!Asa simplu dar foarte aspectuos si fulgii aceia de migdale..de indata ce fac rost de fulgi ma incumet sa il fac !

Din bucataria mea spunea...

Ma bucur ca iti place, raluka !!Fulgii de migdala ii cumpar de la Kaufland si sunt destul de ieftini. Din cate imi amintesc cam trei lei si ceva o punguta:)Pup si o seara buna!

raluka spunea...

Multumesc frumos pt informatii:P am sa-l fac maine sau poimaine daca imi ajuta Dumnezeu!Poate o sa inventati si ceva reteta cu crema caramel sunt disperataptca iubitului meu iiplacemult prajiturile cu caramel:P Am facut si tortul dumneavoastra declatite cu piersici si sos caramel:P.Poate o sa aveti in vedere si o reteta cu caramel:P Varog frumos!Va admir mult si va multumesc pt sfaturi:P

Din bucataria mea spunea...

Cu mare placere, Raluka!!!O sa am in vedere si o prajitura cu caramel:)Pupici!

raluka spunea...

Doamna sunteti akuma penet?Azi am facut tortuletul;)) vreau parerea dumneavoastradar eunu am blog am facebook tin neaparat sa va uitati la prajiturile mele..sava dati cu opinia pt ca sunteti experta:*

Din bucataria mea spunea...

M-as uita cu mare drag, Raluka, dar nu stiu cum sa te gasesc!Pup!

Ionela spunea...

Ouale se bat intregi sau separat albusul de galbenus?

Licuta Marin spunea...

Ionela, ouale se bat intregi, nu separat!
Te pup!

Anonim spunea...

foarte gustos tortul, l-am facut de vreo 4 ori pana acum...in schimb am si eu o intrebare de incepator:cum naiba pun fulgii aia de migdale pe margine?ca e un calvar daca pui unul cate unul...:)
Multumim pt retete!

Anonim spunea...

deci dupa ce se intareste crema la frigider, nu se mai bate? se pune direct in blat?

Licuta Marin spunea...

Anonim, se mai bate 1-2 minute cu mixerul sa devina pufoasa si apoi se pune intre blaturi. Cred ca am omis sa scriu, dar am sa rectific.
O seara minunata iti doresc!

Luminita spunea...

Pentru Anonimul care a scris in 23 mai 2013: presupun ca fulgii de migdale se pun pe un cutit sau spatula, mai late si apoi se "lipesc" pe marginea tortului. Am dreptate Licuta? Ai retete super si imi place mult, blogul tau. Preconizez sa fac si eu acest tort, pentru Craciun.
Sarbatori fericite, Licuta si tine-o tot asa!

Licuta Marin spunea...

Luminita, ma bucur mult sa aud ca-ti place! Ai dreptate, pentru fulgii de pe margine, poti folosi o spatula, dar cel mai usor ar fi cu mana. Iei cativa in palma si ii lipesti usor pe margine. Chiar daca se aseaza unul peste celalalt, nu-i bai;)
O seara minunata iti doresc si Sarbatori cu bine!

Anonim spunea...

de care ciocolata neagra folositi ? Multumesc.

Licuta Marin spunea...

Anonim, folosesc ciocolata de menaj cu minim 50% cacao. O gasesti la Lidl sau la Kaufland (raionul cu miere de albine). Are specificat pe ambalaj procentajul masei de cacao.
O zi minunata iti doresc!

Anonim spunea...

Nu trebuie si praf de copt?