22 mai 2019

Paine neagra cu seminte coapta in oala

Print


  
  Nu este deloc greu sa faci paine de casa si satisfactia este si mai mare cand stii exact ce mananci, pentru ca tu stii exact ce ingrediente pui la preparare! 
 Aceasta paine de casa contine doar ingrediente naturale, sanatoase si benefice organismului: seminte de in, floarea soarelui si dovleac care asigura organismului energia si nutrientii necesari, detoxifica si intareste organismul, ajutand astfel la buna functionare a sistemului digestiv. 
  Painea coapta in oala se mentine moale si pufoasa o perioada mai lunga de timp, pana la 4 zile, daca este tinuta mai intai pe un grilaj pana cand se raceste, apoi intr-o punga inchisa bine. Inspiratia de preparare si de coacere a painii in oala este de pe Savori Urbane si Bucate Aromate. Multumesc fetelor!
 Comanda si tu orice produs de pe www.sanovita.ro introducand codul promotional ‘dinbucatariamea’ si primesti 15% reducere de fiecare data!




Ingrediente:
(pentru o paine de 750 gr)

270 gr faina neagra
180 gr faina alba de tip 550
280 ml apa calda
15 gr drojdie proaspata
2 linguri ulei de masline sau de floarea soarelui
1 1/2 lingurita sare
1 lingura zahar
15 gr seminte de in/susan Sano Vita
15 gr seminte de dovleac Sano Vita
15 gr seminte de floarea soarelui Sano Vita

Preparare:
1. In bolul mixerului adaugam pe rand: sarea, cele doua tipuri de faina, zaharul, uleiul de masline, apa calda si la urma drojdia sfaramitata. Amestecam putin cu mana drojdia cu apa calda si putina faina pana cand aceasta s-a dizolvat si apoi o lasam la activat timp de 10 minute. Acoperim bolul cu un prosop curat.


2. Cand drojdia a inceput sa creasca adaugam semintele si mixam aluatul la robot timp de zece minute, pana cand devine fin si elastic. Daca framantati aluatul la mana procedati la fel. Modelam aluatul sub forma de bila si il lasam la crescut pentru aproximativ o ora. Acoperim bolul cu folie si il punem intr-un loc caldut.



3. Scoatem aluatul dospit pe o tava  de aprox. 30×40 cm. Punem o picatura de ulei si cu mainile unse intindem aluatul si il impaturim in trei aducand capatul din stanga inspre mijloc si cel din dreapta deasupra. Repetam operatiunea si apoi acoperim aluatul cu folie si il mai lasam la dospit pentru inca 30 de minute. Acest procedeu de impaturire se foloseste in brutarii si se numeste „strech and fold” (intindere si pliere) si are rolul de a conferi textura painii.


4. In timp ce aluatul creste si este aproape gata, pregatim vasul pentru copt painea. Vasul trebuie sa aiba un volum de 4-5 litri. Vasul meu este din fonta dar puteti folosi si vase din aluminiu turnat, de ceramica, Jena, cu conditia ca acestea sa fie termorezistente. Tapetam cu hartie de copt vasul iar pe fundul vasului sub hartie turnam cca 80 ml de apa calda (dar nu fierbinte). Dupa trecerea celor 30 de minute repetam operatiunile de impaturire (pliere) de mai sus, apoi asezam aluatul in oala, peste hartia de copt. Taiem cu foarfeca marginile hartiei care depasesc marginea vasului si punem capacul peste oala. Lasam la dospit inca 20 de minute, pana se incinge bine cuptorul la 230° C sau la treapta maxima pentru cele cu gaz. Cand cuptorul s-a incins ridicam capacul de pe oala si crestam painea cu un cutit care taie foarte bine. Peste aluat mai presaram un pic de faina, punem capacul si introducem oala in cuptorul incins, pentru 30 de minute la 230° C. Dupa acest timp scoatem capacul si mai lasam painea in cuptor reducand temperatura la 200° pentru inca 20 de minute. 


5. Soatem painea din cuptor si o lasam la racit pe un grilaj.


6. Dupa ce s-a racit complet putem taia painea. Pentru taierea paini este bine sa folosim un cutit special de paine cu lama zimtata sau un cutit bine ascutit. Mmmm! Miroase extraordinar de bine si e tare pufoasa!




Pofta buna!


P.S. Atentie la ce hartie de copt folositi! Cea de la Alufix este mai buna pentru ca nu se lipeste de paine.

Niciun comentariu: