Un desert elegant in care combinatia perfecta de blat pufos cu gust intens de ciocolata, imbracat intr-o crema caramel delicioasa, iti incanta la maxim simturile! Mai mult decat perfect, sau cum a spus fiul meu cand a gustat prima oara- "curcubeu pe cerul gurii"!
Ingrediente:
Pentru blat:
250 gr faina tip 000
75 gr cacao neagra
350 gr zahar
2 oua mari
250 gr iaurt cu minim 3% grasime
250 ml lapte
120 ml ulei de floarea soarelui
1 1/2 lingurita praf de copt
1 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
1 lingura esenta de vanilie
Pentru crema:
500 g mascarpone
500 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
150 ml sirop caramel
50 gr zahar pudra
Pentru siropul caramel:
150 g zahar brun
50 g unt cu minim 80% grasime
100 ml smantana lichida cu minim 30% grasime
Pentru decor:
250-300 gr bomboane de ciocolata
Preicalzim cuptorul la 180 de grade C si tapetam cu hartie de copt doua forme de tort cu diametrul de aproximativ 20-22 cm.
Preparare blat:
1. Intr-un castron mare amestecam ingredientele uscate: faina cu zaharul, cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Intr-un alt castron amestecam ingredientele lichide: ouale impreuna cu iaurtul, laptele, uleiul, si esenta de vanilie.
2. Turnam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam cu o spatula pana se omogenizeaza bine, fara sa ramana cocolaoase. Aluatul rezultat va fi destul de subtire. Impartim aluatul in mod egal si il turnam in cele doua forme. Coacem timp de aproximativ 30-35 de minute la foc mediu primele 10 minute, apoi la foc mic restul timpului. Facem testul cu scobitoarea.
2. Scoatem blaturile din cuptor si le lasam sa se racoreasca in forma. Dupa ce s-au racorit le scoatem usor din forma, curatam hartia de copt si le asezam pe un gratar metalic sa se raceasca complet.
Preparare sirop caramel:
1. Punem zaharul brun intr-un ibric cu fundul mai gros si il lasam sa se topeasca la foc mic, apoi adaugam untul si smantana. Il mai tinem pe foc 5 minute, apoi il dam deoparte si il lasam sa se racoreasca.
Preparare crema:
1. Punem crema mascarpone intr-un castron si o batem putin cu mixerul. Adaugam treptat 150 ml din siropul caramel racit si mixam pana se omogenizeaza amestecul.
2. In alt vas mai incapator punem smantana pentru frisca si o batem pana se intareste. Adaugam zaharul pudra si la urma crema caramel cu mascarpone. Mixam pana se omogenizeaza bine compozitia.
Asamblare tort:
1. Taiem fiecare blat in doua. Impartim crema in patru parti egale. Asezam primul blat pe un platou si il ungem cu prima parte de crema. Asezam deasupra urmatorul blat si apoi alta parte de crema. Procedam la fel pana terminam toate cele patru blaturi. Asezam deasupra blatul cu partea mai dreapta si imbracam tortul cu ultima parte de crema.
2. Ornam cu bomboane de ciocolata. Inainte de servire tinem tortul la rece pentru cateva ore sau chiar o noapte.
Pofta buna!
19 comentarii:
Arata grozav! Eu am facut tiramisu cu crema asta si e delicioasa! ;)
Yummy!! Ador decorul tortului. :-)
Tortul asta are infatisare regala, simlu dar cu personalitate.
Caramelul - preferatul meu!
Combinatia cu blatul ciocolatos e divina!
Ce mai - desavirsit!
Arata fantastic, caramel si ciocolata, ce poti dori mai mult...felicitari!
Ce tort WOW` <3
Un tort perfect!
De mult timp caut o crema caramel,sper sa imi reuseasca incercarea.
Smantana pentru caramel este tot smantana pentru frisca?
Elisa, este aceeasi smantana. Eu folosesc smantana lichida pentru frisca cu 30% grăsime de la Lidl.
Mie mi sa tăiat cremare ce...
De pot să fac să o repar
Ana Maria, spune-mi mai precis, cand s-a taiat crema? Cand ai pus siropul caramel in mascarpone sau cand ai amestecat mascarponele cu frisca?
Daca ai urmat exact pasii din reteta, ar fi trebuit sa-ti iasa bine.
Când am pus siropul caramel în macaroane iar apoi am continuat şi am amestecat şi cu frişcă sperând că iese bine dar nu a fost aşa.
Buna Licuta, am facut in weekend crema caramel si am tinut neaparat sa vin sa-ti multumesc. Atat consistenta cat si aroma sunt perfecte :)Imi place foarte mult!
O saptamana frumoasa, Angela.
Blatul se insiropeaza sau ramane asa, uscat? Multumesc frumos!
Anonim, blatul are consistenta umeda si nu trebuie insiropat. O seara buna!
Daca am forma de tort de 18 si 24 cm...pe care as putea sa o folosesc mai bine?
Elisa, cred ca cea de 18 ar fi perfecta! O seara minunata sa ai!
Trimiteți un comentariu