Un tort pe care l-am savurat de ziua mea, acum vreo doua saptamani, dar pe care nu am apucat sa-l postez la timpul potrivit;) Este tortul meu preferat si mi-am zis, ca macar de ziua mea sa apuc sa-l fac:) Un deliciu ciocolatos, de care nu ma pot satura!
Pentru umplutura:
300 gr ciocolata cu minim 50% cacao
450 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
200 gr nuca macinata
50 gr unt
50 ml lapte
esenta de rom
2 linguri coniac
Pentru sirop:
100 gr zahar
200 ml apa
esenta de rom
o lingura coniac
Pentru glazura:
150 gr ciocolata cu minim 50% cacao
50 gr unt
50 ml frisca lichida minim 30% grasime
300 gr ciocolata cu minim 50% cacao
450 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
200 gr nuca macinata
50 gr unt
50 ml lapte
esenta de rom
2 linguri coniac
Pentru sirop:
100 gr zahar
200 ml apa
esenta de rom
o lingura coniac
Pentru glazura:
150 gr ciocolata cu minim 50% cacao
50 gr unt
50 ml frisca lichida minim 30% grasime
Preparare:
1. Pentru blat procedam exact ca la Tort deliciu de ciocolata, doar ca aluatul l-am copt in doua tavi dreptunghiulare de dimensiuni 22x28 cm. Daca nu aveti doua tavi identice atunci folositi o singura tava putin mai inalta. Dupa ce s-au copt blaturile si s-au racit complet, le-am taiat pe fiecare in doua si am obtinut astfel patru blaturi (daca ati folosit o singura tava taiati blatul in patru).
1. Pentru blat procedam exact ca la Tort deliciu de ciocolata, doar ca aluatul l-am copt in doua tavi dreptunghiulare de dimensiuni 22x28 cm. Daca nu aveti doua tavi identice atunci folositi o singura tava putin mai inalta. Dupa ce s-au copt blaturile si s-au racit complet, le-am taiat pe fiecare in doua si am obtinut astfel patru blaturi (daca ati folosit o singura tava taiati blatul in patru).
2. Pentru crema procedam astfel: topim ciocolata pe bain marie impreuna cu untul si laptele. Dam deoparte sa se racoreasca si apoi adaugam frisca batuta bat. Amestecam incet pana se incorporeaza complet. Din compozitia rezultata pastram doua-trei linguri pentru a orna tortul la sfarsit. In compozitia ramasa adaugam nucile macinate marunt, esenta de rom si coniacul. Amestecam bine pana se incorporeaza apoi dam crema la rece.
3. Cele patru blaturi le insiropam cu siropul facut astfel: punem intr-un vas zaharul si apa si le fierbem cateva minute. Il lasam sa se racoreasca si apoi adaugam esenta de rom impreuna cu coniacul.
4. Asezam primul blat pe un platou si punem peste el o parte din crema de ciocolata folosindu-ne de o spatula. Asezam urmatorul blat, punem crema si procedam la fel cu toate celelalte. Cand am terminat de asamblat tortul, luam crema ramasa si il ungem pe margini ca sa acoperim imperfectiunile ramase.
5. Glazuram tortul cu glazura de ciocolata facuta astfel: topim ciocolata pe bain marie, apoi adaugam frisca lichida si la urma untul. Amestecam bine pana se incorporeaza. Turnam glazura peste tort niveland-o cu o spatula iar deasupra facem modele in forma de valuri, ajutandu-ne de o lingurita.
4. Asezam primul blat pe un platou si punem peste el o parte din crema de ciocolata folosindu-ne de o spatula. Asezam urmatorul blat, punem crema si procedam la fel cu toate celelalte. Cand am terminat de asamblat tortul, luam crema ramasa si il ungem pe margini ca sa acoperim imperfectiunile ramase.
5. Glazuram tortul cu glazura de ciocolata facuta astfel: topim ciocolata pe bain marie, apoi adaugam frisca lichida si la urma untul. Amestecam bine pana se incorporeaza. Turnam glazura peste tort niveland-o cu o spatula iar deasupra facem modele in forma de valuri, ajutandu-ne de o lingurita.
6. La urma ornam tortul cu crema de ciocolata, folosindu-ne de un pos care are in varf o forma de steluta.
Pofta buna!
80 de comentarii:
Absolut sublim si perfect! Cred ca o sa fie iar o reteta molipsitoare:))Pup
Ciocolata si nuci,cine ar rezista?
Delicios,pupici!
e o combinatie minunata...nici eu nu ma dau in laturi de la asa ceva!
Superb ! :)
Arata exact cum imi place mie :D tare buuuuuuun :-* !
Sunt indragostita de ciocolata.Arata super.Te pup!
Ti-am spus "la multi ani"?Daca nu,o spun acum si iti doresc numai bine!
Tortul tre sa-l repeti ca nu a ajuns la toata lumea:)Mii de pupici si inca o data
La multi ani!
Ce ne faci tu noua Licuta cu tortul astaaaa.... :) Pup
superb ♥
la multi ani inca o data draga mea! ♥
O combinatie pe gustul meu.
Inca odata La multi ani cu sanatate si numai bucurii!
super tortul, ciocolatos+ nuca....o combinatie perfecta! La multi ani!!
Minunat arata. E combinatia perfecta!
O saptamana frumoasa!
Superb, delicios, ciocolatos la maxim. Pupici.
Oh wow, this looks absolutely heavenly!!
Este absolut minunat!
la multi ani de ziua ta,tortul e minunat
Felia aia m-a terminat astazi
Buna...Ai un premiu la mine pe blog :))
Si uite asa I'm in love again;) musai il voi face si eu!!! Nu-ti mai zic cum arata ca stii ca-i de vis!;) Pupici
Waw!! M-ai nenorocit definitiv in seara asta! Mor de poftaaaa! :)
Un La Multi Ani cu mare drag iti urez! Sa fi sanatoasa, fericita si sa ai cat mai multe realizari! Si mai ales, sa ne oferii cat mai multe bunatati d-astea..
Pupici duci
Si daca totmi-ai facut pofta cu prajitura , ai un premiu la mine pe blog .
ai un premiu la mine pe blog! te pup!
Minunat tort! Va asteapta un premiu pe blogul meu.
Multumesc frumos, Mitinita!!!E molipsitor rau!Daca manaci o felie nu te mai opresti:))
Multumesc frumos, Flory!!!
Multumesc frumos, Adnia!!!
Multumesc frumos, Miremirc!!!
Multumesc frumos, Anastasia!!!
Multumesc frumos, DiaMar!!!
Multumesc frumos, Teo!!!
Multumesc frumos, Corina!!!
Multumesc frumos, Emily!!!
Multumesc frumos, Maria!!!
Multumesc frumos, Dian@!!!
Multumesc frumos, Ancuta!!!
Multumesc frumos, Cristina!!!
Thank you very much, Plateful!!!
Multumesc frumos, Fancy Cake!!!
Multumesc frumos, Yaya6!!!
Multumesc frumos, Dorina!!!
Multumesc frumos, pentru vizita si pentru premiu Andreea!!!
Multumesc frumos, Antonina!!!
Multumesc frumos, Simona!!!
Multumesc pentru premiu, Dorina!
Multumesc pentru premiu, Adnia!!!
Multumesc de vizita si pentru premiu, Sivia!!!
Va pup si va doresc o saptamana cat mai frumoasa si "calduroasa", ca se anunta un ger cumplit:))!!
La multi ani intarziat!! :) Ciocolatos la maxim!! Delicios!! Pupic!!
Cat de bine arata si ce bun trebuie sa fie cu atata ciocolata si nuci. La multi ani! Pup!
Oh, this is the chocolate heaven! La multi ani, cu putina intarziere :)
Un premiu asteapta la mine pe blog!! Pup!
Multumesc frumos Adela, pentru urari si pentru premiu!
Multumesc frumos, Sara&Miki!!!
Multumesc frumos, Mihaela!!!
Va pup cu mare drag!
Iubesc lumina din fotografiile tale!
Fiica-mea îti iubeste ciocolata!
La Multi Ani cu intirziere...
ne-am "imprietenit" pe FaceBook...
acum te urmaresc pe blog, care arata foarte delicios, iar acum chiar am pofta de tort de ciocolata...hmmm
Multumesc frumos, Maya!!!Pupici!
Multumesc frumos, Nina!!!Ma bucur de vizita!Te mai astept!Pup!
Wauuu...si cuvintele sunt de prisos! :*
Multumesc frumos, Miha!!!Pupici!
it looks really decandet, and it seems easy to do with those few ingredients
True, Beti! Few ingredients, but very delicious and... great effect:) Thank you very much!!!
superb arata!! :)
Foarte bun!L-am facut si pe acesta!
o minunatie de tort!
Multumesc frumos, Edith!!!Pupici!
Ma bucur ca ti-a placut, Veronica!Multumesc ca ai incercat reteta!Pup si o zi minunata iti doresc!
Mama... Ce bine arata! Mare pacat ca este doar in poza ca asa va garantez ...NU AR MAI RAMANE NIMIC :))
Arata extraordinar si sunt sigur a este extraordinar la gust, asa ca tocmai m-am apucat sa-l fac si eu. Am si eu doua intrebari
1) Nu spuneti nimic de praf de copt sau alt agent de crestere... nu se foloseste? Drept sa va spun, cum nu ziceti nimic, si stiind ca faina din Spania e groaznica, am pus un pic... nu mult, am o jumate de lingurita, iar faina am pus 120 g faina si 30 g Maizena (faina fina de porumb)... sper ca nu am facut rau...
2) Ati putea sa imi spuneti, cu aproximatie, ce temperatra de coacere ati folosit? Eu incerc la 150º, cu ventilatorul pus... tehnica asta cateodata mai mult complica lucrurile!
Va multumesc si eu mult pentru toate retele care le-ati publicat... am incercat o parte din ele deja!
Multumesc frumos, Daria!!!Pupici!
Draga Ioan, la blaturile de tort eu nu pun niciodata praf de copt sau alt agent de crestere. Daca se respecta intocmai reteta prezentata, nu este nevoie de nici un agent de crestere. Ouale sunt cele care ajuta la cresterea blatului.
Nu stiu ce fel de faina se gaseste in Spania, dar dupa parerea mea ar trebui sa fie de mai multe tipuri. Eu folosesc tip 000 sau speciala de prajituri.
Cat despre cuptor, din pacate nu am unul cu termometru, asa ca nu pot sa-ti spun nimic de temperatura. Clar este ca, cuptorul trebuie preincalzit si blatul il coc la foc potrivit (reglez aragazul la treapta de mijloc). Dar aceasta regula nu prea se potriveste la cuptoare diferite. Fiecare cuptor coace in felul lui.
Multumesc frumos ca ai incercat retetele si astept sa-mi spui cum ti-a iesit blatul!
O seara minunata iti doresc!
Stimata Licuta, sunt extrem de placut surprins sa vad ca mi-ai raspuns... si atat de repede! Multumesc din suflet pentru lamuriri... iarta-mi comportamentul de Toma Necredinciosul, dar cum de obicei intotdeuna pun praf de copt sau ceva asemanator in blaturi... Promit ca data viitoare sa-l fac exact cum ai spus :)
Catdespre faina, din pacate aici nu apar informatii pe pachet ce tip de faina e... folosesc ca ghid cantitatea de proteina care se declara in continutul energetic! Exista, e drept, faina pentru blaturi, dar e extrem de scumpa, o jumatate de kg costa cam cat trei-patru kg de faina normala, asa ca folosesc trucul cu faina de porumb, care nu are gluten... si functioneaza.
Deoamdata blatul arata foarte bine... o sa vedem cand il tai, dar nu am nici cea mai mica emotie, sunt sigur ca o sa fie bine!
Multumesc inca o data din toata inima pentru sfaturi si pentru retete... (le folosesc sa demonstrez colegilor spanioli ce bine se mananca in Romania). O seara minunate si tie!
Sunt de acord cu cei care au comentat inaintea mea. Tortul trbuie sa fie delicios( sau, cum spun cei de la Paprika tv "foarte delicios").
Daca-mi permiti, pentru intensificarea gustului cremei ar fi bine daca ai praji putin nucile inainte de a le macina.
Cred ca iese grozav de bun cu nucile prajite!Multumesc de sfat!O sa tin cont de el data viitoare cand o sa-l repet.
Multumesc de vizita Elena si o seara minunata iti doresc !
Arata perfect si tind sa cred ca e si extrem de bun!
Te urmaresc de ceva vreme si imi place ceea ce vad. Poze minunate si retete la indemana tuturor.
Se vede efctiv ca-ti place ceea ce faci si le faci pe toate cu mare drag.
L-am incercat si eu si pot sa zic ca este DELICIOS!!! Multumesc pentru reteta!
Multumesc frumos, Any!!!Esti o draguta!
Te pup si iti doresc o seara minunata!
Ma bucur ca iti place, Cornelia!!!
Te pup si iti doresc un weekend minunat!
super tort multumesc din suflet acum ma pun so fac
I-MI PLACE FOARTE MULT CUM ARATA .ES DELICIOS ESTE FAVORITA MEA CU NUCI ...MULTUMESC DIN SUFLET SI FELICITARI
super tort multumesc din suflet acum ma pun so fac
Ma bucur ca iti place, hajnal rozalia Dongo!Abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit!
Te pup si iti doresc un weekend minunat!
Chiar astazi voi face un tort dupa aceasta super reteta. Spune-mi te rog, se poate face si fara a adauga frisca lichida indulcita?
Anca, imi pare rau ca nu ti-am raspuns pana acum. Daca nu este prea tarziu vreau sa-ti spun ca poti sa folosesti smantana pentru frisca neindulcita, cu minim 30% grasime, in loc de frisca lichida indulcita. Fara frisca batuta nu are consistenta pufoasa.
Daca mai ai intrebari, promit sa-ti raspund mai rapede:)
Sarbatori fericite iti doresc!
Arata super !
Cred ca este o bunatate.Am sa incerc si eu reteta ta.
ARATA F BINE. FELICITARI. AM INSA O INTREBARE: NU PREA SINT CU CIOCOLATA , NU ASI PUTEA INLOCUI ORNAMENTUL DE DEASUPRA CU FRICA?
Miha, bineinteles ca se poate inlocui! Fiecare cu gustul lui;)
Te pup si iti doresc o seara minunata!
buna, ai incercat faina Urdanoz ? este chiar foarte buna ( ambalaj alb cu rosu ) :) cred ca o gasesti indiferent in ce zona a spaniei stai, eu stau in nord :) eu folosesc faina asta la absolut orice aluat si nu am probleme :)
arata delicios tortul :) as vrea sa va intreb din aluatul de 6 oua ati impartit in doua tavi, sau ati dublat cantitatile ? si o intrebare despre crema: as mai putea adauga ciocolata la ea, sau este destul de ciocolatoasa si poate ar fi prea dulce? va multumesc :)
buna, vad ca nu adaugati deloc gelatina, crema este destul de tare? pana la ce punct raciti amestecul de lapte, unt si cioco inainte sa adaugati frisca? mi e teama sa nu adaug frisca si sa se lichefieze.
Anonim, am folosit doua tavi destul de micute si nu a fost nevoie sa dublez cantitatile. Nu cred ca este nevoie sa mai adaugi ciocolata, daca ciocolata pe care o folosesti este cu peste 50-60% masa de cacao.
Anonim, crema este foarte tare si nu este nevoie de gelatina. Amestecul de cicolata trebuie sa fie rece dar nu intarit, si astfel nu vei avea nici o problema cu frisca.
O seara buna iti doresc!
eu vreau sa fac unu de vreo 28/22 (cred ca atat are tava mea :))) ) ciocolata eu folosesc tot timpul cu lapte, cea neagra nu i place sotului meu :) multumesc de raspuns :)
Complimenti per questa bellissima torta.
Mi sono unita,con piacere,ai tuoi lettori.
Buna ziua!
As dori sa fac un blat cu diametrul 26 cm rotund. Din cate oua sa il fac daca vreau sa il impart doar in 3 ? Vreau sa fac 2 creme in tort atunci ce cantitati folosesc la crema?
Anonim, dupa cum vezi, blatul meu a fost facut intr-o tava mai mica de 26 cm. Pentru un blat de 26 cm cantitatile de ingrediente ar fi acestea:
7 oua
210 gr zahar
180 gr faina
30 gr cacao
Cat despre crema, nu stiu exact cate straturi vrei sa folosesti din crema cu nuci. Depinde si cat vrei sa fie de gros stratul de crema. Daca-ti place cu crema mai multa, atunci este suficienta jumatate de compozitie pentru un singur strat.
O seara minunata iti doresc!
Ador aceasta prajitura, este raiul pentru mine si cred ca si pentru cei dependeti de ciocolata ca si mine.
sigur voi incerca sa-l fac zilele astea.
Multumesc pentru reteta.Tortul arata nemaipomenit si e f gustos.Felicitari!!
Ce dimensiune are tava in care ai copt blaturile
Mulțumesc frumos o zi minunata îți doresc
Cristian, dimensiunile tavii sunt specificate la punctul 1. O seara buna!
Draga doamna,as dori sa fac acest tort de ziua fetitei mele care implineste 3 ani.Atat la cema cat si la sirop reteta prevede coniac.Se poate inlocui cu altceva non-alcoolic sau pot renunta la el fara a face tortul prea gretos?Va multumesc!
Renuntati fara nicio problema la coniac. Crema de fel nu este gretoasa si renuntarea la coniac nu v-a influienta cu nimic gustul. Zi frumoasa va doresc!
Buna seara. Imi puteti spune daca se poate folosi smantana pentru frisca, drept inlocuior pentru frisca lichida? Cam la ce greutate rezulta tortul?
Bună seara , Mika Ella. Se poate folosi smântână pentru frișcă fără nicio problemă. Cât despre greutatea tortului nu îți pot spune cu precizie dar sigur este peste 2 kg. O seară minunată îți doresc!
Trimiteți un comentariu