19 decembrie 2015

Lebăr de casă

Print


  
  Lebărul este un preparat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun! Mult mai sanatos si mai gustos este cel facut in casa!


Ingrediente:
1,5 kg ficat de porc
700 gr gusa de porc sau slanina
300 gr ceapa
1 lingurita nucsoara macinata
sare si piper proaspat macinat 
foi de dafin
boabe de ienibahar
2 metri mate groase de porc (bumbar)


Preparare:
1. Taiem ficatul in bucati mici si il punem la fiert cu doua-trei frunze de dafin si cateva boabe de ienibahar pentru aproximativ 10-15 minute. Il scoatem din apa si il lasam sa se raceasca.
2. In alt vas punem la fiert slanina bucati intregi tot cu doua-trei frunze de dafin si cateva boabe de ienibahar. Lasam sa fiarba la foc mic pana se infige usor furculita in ea. Scoatem sunca din apa cu ajutorul unei strecuratori si o asezam peste ficatul fiert.



3. Intr-o cratita punem 3-4 linguri de ulei si calim ceapa curatata si tocata marunt pana se inmoaie bine. Dam deoparte si lasam sa se racesca.




4. Cand toate ingredientele s-au racit le dam la masina de tocat de doua ori prin sita marunta. Condimentam cu nucsoara macinata si apoi cu sare si piper dupa gust. Cu ajutorul masinei de tocat introducem compozitia in mate. Nu le umplem prea tare ca sa nu se sparga la fiert. Legam matele la capete cu ata mai groasa, le punem in apa in care am pus doua frunze de dafin si 4-5 boabe de ienibahar. Le lasam sa fiarba la foc foarte mic aproximativ 30-40 de minute.




5. Scoatem bucatile de lebar usor cu o strecuratoare si le punem intr-un vas cu apa rece. Lasam sa se racesca complet in apa rece dupa care le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam sa se zvante intr-o camera racoroasa. Se pastreaza cateva zile la frigider sau daca nu se consuma tot se poate pune in pungi la congelator. Se scoate din congelator de seara pentru a doua zi.






Pofta buna!

Un comentariu:

Detop spunea...

La Multi Ani! Cat de bine arata lebarul asta!!! Mi s-a facut o pofta!!! :) parca as vrea sa mai vina o data Craciunul...