Fara cuvinte!
Ingrediente:
Pentru crema de zahar ars:
1 l lapte
8 oua
o lingura faina (20gr)
7 linguri zahar (210gr)
vanilie
5 linguri zahar pentru ars
Pentru blat:
4 oua
120 gr faina
120 gr zahar
1/4 lingurita praf de copt
Pentru decor:
smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
2-3 linguri zahar pudra
un plic cu zahar vanilat
ornamente din zahar
Preparare:
1. Fierbem laptele si il lasam deoparte sa se raceasca apoi adaugam esenta de vanilia.
2. Batem ouale cu cele sapte linguri de zahar apoi adaugam faina si laptele racit, putin cate putin, amestecand mereu.
3. Luam o cratita de 3 litri, punem in ea cele cinci linguri de zahar ramase si o asezam pe aragaz la foc mic, pana cand zaharul se topeste uniform. Dupa ce s-a colorat si incepe sa fiarba, se da cratita deoparte si se invarteste ca sa se unga peste tot cu zaharul caramelizat.
4. Turnam apoi compozitia de lapte si asezam cratita pe baie de apa, intr-o alta cratita. Dam la cuptor la foc potrivit aproximativ 25-30 de minute pana cand crema este bine inchegata deasupra.
5. Intre timp batem ouale impreuna cu zaharul timp de aproximativ 10-15 minute pana isi tripleaza volumul. Adaugam treptat faina cernuta si amestecata in prealabil cu praful de copt, amestecand foarte incet de jos in sus. Compozitia rezultata o punem peste crema fierbinte scoasa din cuptor si introducem cratita din nou in cuptor (tot la bain marie) pentru aproximativ 45-50 de minute, pana cand blatul este bine copt si rumen deasupra. Facem testul cu scobitoarea.
6. Cand blatul s-a copt, scoatem cratita din cuptor si o lasam 5-6 ore, chiar o noapte, sa se raceasca complet. Daca blatul este lipit pe margine il desfacem incet cu ajutorul unui cutit subtire. Punem deasupra cratitei un platou si rasturnam tortul astfel incat sa avem deasupra crema si dedesupt blatul. Lasam cratita cu fundul in sus fara sa o scoatem de pe tort aproximativ 1-2 ore, atat cat sa se insiropeze bine blatul cu siropul de zahar ars.
7. Scoatem cratita de pe tort si ornam cu frisca pe care am batut-o in prealabil cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Deasupra decoram cu ornamente de zahar sau cu orice altceva, dupa preferinta. Putem servi tortul imediat si pentru a taia feliile folosim un cutit bine ascutit cu lama mai lunga.
Pofta buna!
2 comentarii:
Imi place crema de zahar ars insa nu m-am gindit niciodata sa o includ intr-un tort desi mai citisem despre reteta.
Tortul tau este graitor, vorbeste de la sine, vinde bine marfa!
:)
PS Chiar nu ti-a ramas nici o portie pentru degustare?
Da, arata cu adevarat minunat! Imi place tare mult crema de zahar ars iar tortul asta nu poate decat sa fie grozav de bun. Te pup!
Trimiteți un comentariu