Aluat pufos si plin de mere aromate! Reteta am luat-o de pe blogul Laurei, cu mici simplificari asupra umpluturii. Multumesc Laura, pentru pufoseniile astea delicioase!
Ingrediente:
Pentru aluat:
Pentru aluat:
500 gr faina 000
2 oua
25 gr drojdie
100 gr zahar
150 ml lapte
50 gr unt
un praf de sare
esenta de vanilie
1 ou batut pentru uns deasupra
o lingurita de mac pentru presarat deasupra
2 oua
25 gr drojdie
100 gr zahar
150 ml lapte
50 gr unt
un praf de sare
esenta de vanilie
1 ou batut pentru uns deasupra
o lingurita de mac pentru presarat deasupra
Pentru umplutura:
1 kg mere curatate de coaja si de casuta samburilor
150-200 gr zahar, dupa gust
o lingura esenta de vanilie
150-200 gr zahar, dupa gust
o lingura esenta de vanilie
Preparare:
1. Preparam aluatul astfel: punem drojdia la inmuiat in 50 ml lapte caldut. Intr-un castron punem faina amestecata cu praful de sare si adaugam pe rand drojdia inmuiata, ouale batute usor, zaharul pe care l-am topit in restul de lapte, esenta de vanilie, si untul topit. Framantam aluatul aproximativ 10 minute pana se desprinde de pe peretii vasului si devine elastic la atingere. Acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam sa creasca aproximativ o ora si jumatate.
2. Pentru umplutura procedam astfel: merele curatate le dam pe razatoarea mare si le punem intr-o cratita impreuna cu zaharul. Le calim pana cand scade toata zeama lasate de acestea si obtinem o pasta omogena. Dam cratita deaoparte si adaugam esenta de vanilie. Lasam umplutura sa se raceasca complet.
1. Preparam aluatul astfel: punem drojdia la inmuiat in 50 ml lapte caldut. Intr-un castron punem faina amestecata cu praful de sare si adaugam pe rand drojdia inmuiata, ouale batute usor, zaharul pe care l-am topit in restul de lapte, esenta de vanilie, si untul topit. Framantam aluatul aproximativ 10 minute pana se desprinde de pe peretii vasului si devine elastic la atingere. Acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam sa creasca aproximativ o ora si jumatate.
2. Pentru umplutura procedam astfel: merele curatate le dam pe razatoarea mare si le punem intr-o cratita impreuna cu zaharul. Le calim pana cand scade toata zeama lasate de acestea si obtinem o pasta omogena. Dam cratita deaoparte si adaugam esenta de vanilie. Lasam umplutura sa se raceasca complet.
3. Impartim aluatul in 10 bilute. Intindem prima bila in forma de dreptunghi si punem pe una din parti o lingura cu umplutura de mere iar cealalta parte o taiem fasiute. Inchidem umplutura aducand partea de deasupra peste ea, adunam putin capetele si apoi formam un rulou cu fasiutele.
4. Asezam parizienele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
5. Ungem parizienele cu ou batut, le presaram cu mac si le coacem in cuptorul preincalzit, la foc moderat, aproximativ 30-40 de minute, pana se rumenesc frumos deasupra.
Pofta buna!
5 comentarii:
Sunt absolut delicioase si tare frumoase. Bravo!
Absolut delicioase!!! si binenteles, foarte frumoase!
si eu le am in plan, sper sa le fac cat mai repede caci mi-ai facut pofta!
Multumesc frumos, Rocsy!!!
Multumesc frumos, Simona!!!
Multumesc frumos, Cristina!!!
Va pup si va doresc o saptamana cat mai frumoasa!
Ai iesit super!
Trimiteți un comentariu