Astazi, copilul meu a implinit noua ani si pentru acest eveniment am pregatit acest desert extraordinar de bun, facut cu ciocolata, biscuiti Amaretti, alune de padure si frisca.
Ingrediente:
Pentru blat:
Pentru blat:
225 gr biscuiti Amaretti
100 gr unt topit
75 gr alune de padure prajite
100 gr unt topit
75 gr alune de padure prajite
Pentru crema:
150 gr alune de padure prajite
700 gr ciocolata cu minim 50% cacao
400 gr frisca lichida (30-35% grasime)
100 gr unt
6 linguri lapte sau apa
2-3 linguri rom
esenta rom
700 gr ciocolata cu minim 50% cacao
400 gr frisca lichida (30-35% grasime)
100 gr unt
6 linguri lapte sau apa
2-3 linguri rom
esenta rom
Pentru ornare:
100 gr ciocolata simpla
Preparare:
1. Tapetam fundul unei forme detasabile cu hartie pergament sau de copt, taiata mai lung decat circumferinta si cu 2-3 cm mai inalta decat inaltimea formei. Indoim 2 centimetri din fasia de hartie de-a lungul unei margini si o taiem la intervale de 2 centimetri. Punem forma cu fundul pe hartia pergament si taiem rotund atat cat trebuie. Ungem forma si potrivim hartia pe margini. Punem apoi hartia rotunda pe mijlocul formei.
2. Pentru a face blatul: punem biscuitii Amaretti in robot si ii mixam timp de aproximativ 10 secunde. La fel procedam si cu alunele. Punem cele doua ingrediente astfel sfaramate intr-un vas si turnam untul topit amestecand bine cu mainile. Compozitia rezultata o asezam pe fundul formei si o presam bine cu o spatula sau cu o lingura. Punem forma cu blatul asfel format la frigider.
3. Pentru a face crema: rupem ciocolata in bucati mici astfel incat sa poata fi topita mai repede si o punem intr-un vas rezistent la caldura. Punem peste ciocolata 6 linguri de lapte si asezam vasul intr-o cratita cu apa fiarta la foc mic si lasam ciocolata sa se topeasca complet. Luam castronul de pe foc si treptat punem alunele pisate pana ce vor fi complet incorporate in ciocolata.
4. Punem frisca intr-un castron si o batem bat. Intr-un castron separat batem usor untul pana devine usor si pufos. Treptat incorporam untul in ciocolata impreuna cu romul si esenta de rom. Apoi amestecam usor frisca in ciocolata. Transferam amestecul in forma cu blatul si o lasam sa se intaresca in frigider toata noaptea.
5. Scoatem usor tortul din forma, desprindem hartia pergament si il transferam pe un platou.
6. Pentru a face fulgii de ciolcolata: topim ciocolata ca mai sus dar fara lapte. O turnam pe o suprafata neteda (fundul unei tavi) in grosime de 6 mm si o lasam la racit timp de 40 de minute. Cand s-a racit luam o razatoare pentru branza si trecem ciocolata in lungul ei pentru a forma fulgii. Aranjam fulgii deasupra tortului si presarati cacao daca va place.
Pofta buna!!!
Sfaturi pentru un tort de trufe perfect:
* Daca partile tortului sunt inegale dupa ce ati indepartat hartia, incalziti in apa calda un cutit cu lama lata si plimbati-l pe margini pentru a le netezi. La fel procedati si cand trebuie sa taiati feliile de tort.
* Pentru tortul de trufe, folositi cea mai buna ciocolata. Ciocolata de buna calitate este facuta cu unt de de cacao si nu cu grasime - o sa remarcati diferenta.
* Ciocolata trebuie topita foarte incet. Nu amestecati prea mult deoarece s-ar putea ingrosa si forma cocoloase.
56 de comentarii:
Foarte frumos tortul si ingenioasa decuparea hartiei pentru captusit tava :). LA MULTI ANI! sarbatoritului !
Multumesc frumos, Liana!!!Pup si o zi minunata sa ai!
Waaaaw, cata ciocolata! Super arata!
La multi ani baietelului tau! Sa fie sanatos!
De tort ce pot sa spun? Ciocoholicul din mine mai are putere sa strige doar atat...wowwww... :))))
Pup Licuta draga!
La multi ani, ficiorului :))
arata demential, nu mai intreb daca fu bun :)) Pupicei
super!m-ai lovit unde ma doare.eu sunt dependenta de ciocolata.deja i-am rezervat acestui tort un loc de frunte pe lista mea culinara.
In primul rad "La multi ani" copilasului tau, iar in al doilea rand numai cuvinte de lauda pentru reteta aceasta, este aspectuasa, gustoasa si se asorteaza bine evenimentului. La fel si tortul de biscuiti mi-a ramas la suflet(ha,ha,ha).Te sarut!
LA MULTI ANI!baietelului tau,multa sanatate,fericire si noroc!Tortul arata super,iar la gust imi imaginez ca este foarte bun,deoarece ai niste retete minunate.Te pup si iti doresc o zi minunata!
OOO, in sfarsit un tort cu mai multa cioco decat pun eu! E musai sa il incerc, arata super si la gust nu are cum sa fie altfel decat BUUUUUUNNNNN :)
La multi ani!
"La multi ani"copilasului tau drag.Sa fie sanatos si tot ce-si doreste sa se implineasca.Tortul arata super.Eu sunt cel mai mare fan ciocolata.Pupicei!
La multi ani!!! Foarte frumos tortul!
O zi frumoasa!
La multi ani ,voinicului!!!sa fie sanatos si norocos ca de restul sigur are grija mami!!!eu as numi tortuletul,, virus ,,ca mamaaa ce-o sa se mai ia..;))
Un tort irezistibil, frumos si bun, plin de ciocolata.
La multi ani baiatului tau si tortul este SUPERB!!!!
La multi ani juniorului!
O nebunie pentru ciocolatosi!
Asta este pentru ciocoholici! si intotdeauna ma gandesc la Miha (Dulciuri fel de fel) :) Seamana cu Matasea Frantuzeasca pe care am facut-o eu anul trecut de ziua mea . Imi place mult cum l-ai decorat, cred ca i-a placut foarte mult fiului tau. La multi ani!
Multumesc frumos, tuturor!!! Va doresc la randul meu, multa sanatate si cat mai multe bucurii!
Cat despre tort pot sa va spun ca e super cremos, ciocolatos, foarte aromat de la alune si de la blatul cu biscuiti Amaretti... si foarte consistent! Daca dintr-un tort de frisca as manca vreo doua-trei felii una dupa alta, din acesta nu prea se poate. Daca incercati vreodata aceasta reteta va sfatuiesc sa taiati feliile cat mai subtiri. Cred ca o felie este echivalentul unei cutii cu bomboane:))
Va pup si va doresc o seara minunata!
OMG!!! OMG!!!! ce-mi facusi Licuta??? m-a terminat imaginea !!! tort de trufe???? se poate o tortura mai mare ca asta??? Pai sa-ti tot creasca pustiul mare si sanatos ca fericire i-a dat Dumnezeu.. am eu asa un feeling ;) Pupici multi la amandoi!!
Multumesc frumos, Antonina!!! Aceleasi ganduri bune ti le trimit inapoi cu bucurie!Pupici!
La multi ani baietelului tau! Sa creasca mai frumos decat ii doriti voi :)
Tortul este minunat, agonie si extaz de ciocolata.
Multumesc frumos, Andreea!!!Pup si o seara buna!
La multi ani cavalerului! Sa va traiasca, sa fie sanatos si sa aiba noroc! Tortul este minunat! Imi place foarte tare ca are MULTAAA ciocolata :)) Te pup
La multi ani sanatosi,Sa-ti traiasca si sa te bucuri de el!Mii de pupici!
Multumim mult, Simona!!!
Multumesc frumos, Teo!!!
Multa sanatate si numai bucurii va doresc!Pupici!
in primul rand sanatate puiutului tau scump,la multi ani si felicitari pentru tortulet
Arata nemaipomenit, pacat ca nu se pot manca (sau macar gusta) pozele! Felicitari si LA MULTI ANI sarbatoritului!
MMMMM...! Delicios de ciocolatos!!!La multi ani pentru baietel!
Buna!Tocmai am descoperit blogul tau si iti fac o vizita printre multele si atat de interesante retete.Tortul acesta atat de ciocolatos m-a convins!!!
Felicitari baiatului tau!!!
La multi ani puiului tau! Sa fie sanatos si norocos! Tortul arata super bestial!!! exact cum imi place mie! Nota 20+ pentru prezentare!
Sanatate piticului! Iar tortul... nu mai am cuvinte! Un adevarat rasfat. Ochii mei sunt happy! Si papilele gustatite ar fi daca as incerca si eu sa-l fac :D
La multi ani aniversatului!!!
cred ca e tare cuminte daca a primit asa un tort delicios ;)
Felia arata naucitor!
La multi ani, sa va traiasca si sa va umple viata numai cu burii. Pentru tort nu ma am cuvinte...minunat!
facut din atatea bunatati nu are cum sa nu fie ffff bun ;) ..... , iar prezentarea e superba !!!
La multi ani cu multa , multa sanatate !!!!
Multumesc foarte mult, tuturor!!!
Va pup si va doresc din suflet sanatate, cat mai multe bucurii si impliniri!
O seara minunata sa aveti!
La multi ani baietelului tau!
Cat despre tort ...fara cuvinte,demential arata!Pupici!
Multumesc frumos, Flory!Pup si o seara buna!
Am mai dat o tura pe aici, imi clateam ochii si ma gandeam, "pentru 9 ani", adica ăi de alta varsta cu ce or fi gresit :) Dar va veni si ziua lor...
Ha ha ha:):)Bineinteles ca va veni si ziua lor!!O seara buna!
La multi ani cu sanatate sinumai bucurii baietelului tau!
Un tort din care asi manca 2 felii zdravene.............excelent arata, excelenta crema.
Seara frumoasa!
Multumesc frumos, Maria!!Pup si o duminica superba sa ai!
Cum am ratat asemenea minunatie, de abia astept sa-l fac.
Am remarcat tortul tau inca de cand l-ai postat, dar abia acum am avut timp sa-ti scriu cat de mult mi-a placut. Nu numai ca arata frumos, dar din ingrediente imi dau seama si cat de bun a fost. Bravo.
PS: cu intarziere, la multi ani pustiului tau :)
Multumesc Dan si Ionela!!!
Multumesc Brindusa!!!
Pupici si o seara minunata sa aveti!
La multi ani piticului! Sa creasca mare si cuminte!:)
De tort ce sa zic, e perfect! Pupici
Multumesc frumos, Corina!!Pup si o saptamana minunata iti doresc!
Licuta scuze, dar nu stiu cum mi-a scapat pana acum. La multi ani baiatului tau! Cat despre tort e genial. Pupici!
Prinsa cu taiatul lemnelor si alte trebi prin curte ,am scapat evenimentul . :)
Licuta ,ce mamica tanara esti !
Sa ai numai bucurii alaturi de fiul tau iubit .Iar lui ,mult noroc si sanatate .
Va pup.
Multumesc frumos, Sara&Miki!!!
Multumesc frumos, Lia!!!
Pupicei si o seara buna sa aveti!
Ai putea sa imi spui ce ciocolata folosesti si ce frisca. As vrea sa fie de calitate ingredinetle dar nu stiu ce anume sa aleg. Multumesc.
Bianca, folosesc smantana pentru frisca La Dorna cu 35% grasime si ciocolata de menaj care contine peste 50% cacao.
Cand am retete cu putina ciocolata folosesc Heidi cu 70% cacao dar la tortul acesta, fiindca am folosit 800 gr (numai ciocolata), am luat de la Kaufland ciocolata de menaj 50% cacao "Stilla dolce" la 200 gr bucata si costa in jur de 4 lei (bucata). La pretul acesta este chiar convenabila!
Dar...daca vrei o ciocolata cu adevarat super buna si de calitate superioara, gasesti la Selgros fulgi de ciocolata belgiana la pungi de 5 kg, in jur de 200 lei punga, adica cam 40 lei/kg. Este dubla la pret fata de cea de la Kaufland dar este mult mai buna. Dezavantajul este ca e punga de 5 Kg:(
Pup si numai bine!
Ah, daca as avea cu cine sa impart o punga :( Multumesc mult de raspuns. Si la Lidl vazusem o ciocolata menasj pe care am folosit-o la ceva desert si mi s-a parut buna. Eu pentru frisca folosesc de obicei smantana dulce de la producatori autohtoni, insa la aceea trebuie adaugata gelatina. O sa incerc sa folosesc agar-agar in loc de gelatina. Si sper din suflet sa reusesc sa fac desertul. Te voi anunta.
Poti sa-mi spui ce diametru are forma ? Multumesc,
Draga Anonim, forma are diametru de 23 cm!Daca faci tortul, astept impresii:)Pupici si o zi minunata iti doresc!
La multi ani sarbatoritului. Tortul e mai mult decat perfect. Sa traiti sanatosi si fericiti.
Impecabil!!
Cred ca-i bun tare!
Chiar daca vin dupa 2 ani :))tot zic La multi ani! din suflet.
Doamne ce nebunie ai facut tu aici! il trec la favo urgent!
Trimiteți un comentariu