Dragi cititoare şi cititori, am deschis acest blog în dorinţa de a ne bucura împreună de reţetele delicioase şi apetisante pe care le cunosc şi pe care le-am preparat de-a lungul timpului. Deoarece inaugurarea blogului s-a făcut în preajma Sărbătorilor Pascale am să încep cu reţete tradiţionale pentru aceste sărbători şi pe parcursul timpului cu multe alte reţete delicioase.
Prima reţetă este cea de "Cozonac cu nucă, stafide şi rahat". Probabil că aţi găsit sute de reţete de acest fel, dar încă una în plus nu strica. ;) Este reţeta pe care o fac de cel puţin 15 ani şi nu am renunţat la ea fiindca întotdeauna cozonacul a iesit foarte bun.
Ingrediente:
Pentru aluat
1kg făină(de cozonac sau 000)
50g drojdie proaspata
500 ml lapte
300g zahăr
7 gălbenuşuri
150g unt(sau margarină)
un vârf cuţit sare
o sticluţă de 50ml esenţă de vanilie
o sticluţă de 50ml esenţă de lămâie
ulei pentru frământat aluatul
Pentru umplutură
200g nuca măcinată
5 linguri de zahăr
2 linguri cacao
150ml lapte
2 linguri esenţă rom
150g stafide
150g rahat
Metoda de preparare
1. Pregătiţi ingredientele pe o tavă pentru a le avea la îndemână.
2. Cerneţi făina într-un castron mare. Fierbeţi într-o cratiţă 250ml lapte cu zahărul apoi lasaţi la răcit.
3. Într-o altă cratiţă, pregătiţi drojdia astfel: se încălzeşte restul de lapte, se adaugă drojdia şi 4 linguri de făină. Se omogenizează amestecul şi se lasă să crească la cald cca. 20 minute.
4. Faceţi o adâncitură în mijlocul făinii cernute, şi adăugaţi ingredientele în ordinea următoare: drojdia crescută, pe care o amestecaţi puţin cu făină, adăugaţi gălbenuşurile frecate cu sare, apoi laptele cald cu zahărul, untul topit şi la sfârşit aromele. Frământaţi aluatul până apar bule de aer în cocă(cca. 20 minute).
5. Împărţiţi coca în două bucăţi egale. Întindeţi fiecare bucată de aluat în două foi de formă dreptunghiulară.
6. Întideţi pe fiecare foaie 1/4 din umplutura de nuci, stafide şi rahat. Umplutura de nuci se prepară amestecând ingredientele de mai sus(nuca măcinată, zahărul, cacao, lapte, esenta de rom) până obţinem un amestec cremos.
7. Se rulează şi se împletesc foile de aluat, se aşază în tăvile de cozonac unse cu unt. Se lasă la crescut 15 minute la cald. Se ung cu ou bătut şi se presară cu zahăr sau nucă de cocos. Se dau la cuptorul preincalzit si se coc la foc moderat (150 grade C) timp de aproximativ 40-45 minute. Faceti testul cu scobitoarea.
7. Se rulează şi se împletesc foile de aluat, se aşază în tăvile de cozonac unse cu unt. Se lasă la crescut 15 minute la cald. Se ung cu ou bătut şi se presară cu zahăr sau nucă de cocos. Se dau la cuptorul preincalzit si se coc la foc moderat (150 grade C) timp de aproximativ 40-45 minute. Faceti testul cu scobitoarea.
POFTĂ BUNĂ şi SĂRBĂTORI FERICITE!
Sfaturi pentru un cozonac reusit:
-in bucatarie trebuie sa fie cald si sa nu fie deloc curent (de aer);
-folositi ingrediente proaspete de cea mai buna calitate;
-ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;
-vasul in care se framanta aluatul trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l);
-nu trebuie sa opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, nu fierbinti;
-tavile in care puneti aluatul de cozonac trebuie sa aiba temperatura camerei.
-in bucatarie trebuie sa fie cald si sa nu fie deloc curent (de aer);
-folositi ingrediente proaspete de cea mai buna calitate;
-ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;
-vasul in care se framanta aluatul trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l);
-nu trebuie sa opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, nu fierbinti;
-tavile in care puneti aluatul de cozonac trebuie sa aiba temperatura camerei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu