3 decembrie 2016

Lipie de casa

Print



   
   "Acest preparat aproape ca striga dupa un insotitor cremos si zemos. Fie o mancare consistenta zemoasa, fie un sos sau un preparat de uns, in toate vom inmuia cu pofta o bucatica rupta din aceasta lipie gustoasa" Asa ne ispiteste Limara in cartea FII BRUTAR LA TINE ACASA!



Ingrediente:
500 gr faina de tip 000
1,5 lingurita sare
300 ml apa calda (jumatate poate fi lapte)
3 linguri ulei
20 gr drojdie proaspata


Preparare:
1. Din lipsa de timp, aluatul l-am preparat la masina de facut paine, la programul de framantare si crestere (functia: aluat de paine, pizza). Am pus ingredientele in ordinea urmatoare: laptele (daca optam sa folosim) si apa amestecate cu sarea, uleiul, faina, si la urma drojdia sfaramitata. 


2. Daca nu aveti masina vom proceda astfel: cernem faina intr-un bol si o amestecam cu sarea. Turnam laptele (daca optam sa folosim) si apa, iar deasupra sfaramitam drojdia. Incepem sa framantam un aluat putin mai moale decat cel pentru paine, dar nelipicios, lucios si neted. Daca este necesar mai adaugam una sau maxim doua linguri de apa. Cand aluatul nu se mai lipeste de bol sau de maini il acoperim si il lasam la dospit 35-40 de minute.
3. Aluatul crescut il rasturnam cu grija pe masa de lucru presarata cu faina si il impartim in 10 parti egale. Rotunjim cu palmele fiecare bucata, apoi le acoperim si le lasam sa se odihneasca 15 minute.


4. Presaram faina pe masa de lucru. Luam cate o bila de aluat pe care o intindem cu sucitorul in forma de cerc cu o grosime de aproximatv 1-2mm. 


5. Coacem lipia pe aragaz intr-o tigaie teflonata (incalzita in prealabil) cu diametrul de 26-28 cm, fara a adauga grasime, pentru aproximativ 1-2 minute pe o parte si apoi inca 1-2 minute pe cealalta parte. Vor aparea basici mari pe suprafata lipiei.


6. Lipia prajita o punem pe un gratar. Pana se coace o lipie, intindem un alt aluat. Lipiile prajite le asezam una peste cealalta. 



Pofta buna!

P.S. Lipia poate inlocui si blatul de pizza: se orneaza dupa plac si se coace la cuptor pana se topeste cascavalul.

3 comentarii:

Mihaela Negrescu spunea...

De mult ma gandesc sa fac aceste lipii de casa, dar nu aveam reteta ;) Arata super!!

Licuta Marin spunea...

Multumesc frumos, Mihaela! Sunt mult mai sanatoase facute in casa! O zi minunata iti doresc!

Echipament Dezinsectie spunea...

Cu siguranta sunt mai sanatoase ca lipiile cumparate sau ca paine cumparata, cred c-o sa-mi fac timp sa le fac si eu.