"Din exterior pare un simplu tort de ciocolata, dar este suficient sa tai o felie din el si secretele uluitoare ascunse in interior se vor dezvalui privirii. Un desert fabulos, perfect pentru o seara festiva sau o petrecere". Cu aceasta reteta minunata ne imbie revista GoodFood luna aceasta;)
Si daca tot s-a intamplat ca aparitia revistei sa coincida cu aniversarea de 11 ani a copilului meu, a fost o idee de inspiratie cu adevarat benefica!
Nu numai aspectul este deosebit, dar si gustul este cu totul si cu totul inegalabil! Doua arome distincte: ciocolata si portocale, o combinatie mai mult decat perfecta! Un tort cu adevarat spectaculos!
Ingrediente:
(pt. un tort cu diametrul de 18 cm)
(pt. un tort cu diametrul de 18 cm)
Pentru blaturile dreptunghiulare de ciocolata:
100 gr unt
8 oua mari, galbenusurile separate de albusuri
160 ml lapte integral
1 lingurita extract de vanilie
80 gr faina
80 gr cacao
200 gr zahar
100 gr unt
8 oua mari, galbenusurile separate de albusuri
160 ml lapte integral
1 lingurita extract de vanilie
80 gr faina
80 gr cacao
200 gr zahar
Pentru blaturile rotunde de ciocolata:
50 gr unt
4 oua mari, galbenusurile separate de albusuri
80 ml lapte integral
1/2 lingurita extract de vanilie
40 gr faina
40 gr cacao
100 gr zahar
50 gr unt
4 oua mari, galbenusurile separate de albusuri
80 ml lapte integral
1/2 lingurita extract de vanilie
40 gr faina
40 gr cacao
100 gr zahar
Pentru blatul dreptunghiular cu portocale:
50 gr unt
4 oua mari, galbenusurile separate de albusuri
coaja rasa si zeama de la o portocala
3-4 linguri cu lapte (daca este nevoie)
1/2 lingurita extract de vanilie
110 gr faina
100 gr zahar
50 gr unt
4 oua mari, galbenusurile separate de albusuri
coaja rasa si zeama de la o portocala
3-4 linguri cu lapte (daca este nevoie)
1/2 lingurita extract de vanilie
110 gr faina
100 gr zahar
Pentru glazura de portocale:
300 gr unt nesarat, la temperatura camerei
400 gr zahar pudra, cernut
coaja rasa si zeama de la o portocala mare,
la temperatura camerei
300 gr unt nesarat, la temperatura camerei
400 gr zahar pudra, cernut
coaja rasa si zeama de la o portocala mare,
la temperatura camerei
Pentru glazura de ciocolata:
60 gr unt nesarat
120 gr zahar pudra
60 gr cacao
80 gr ciocolata neagra, tocata
180 ml frisca lichida
1 lingurita extract de vanilie
60 gr unt nesarat
120 gr zahar pudra
60 gr cacao
80 gr ciocolata neagra, tocata
180 ml frisca lichida
1 lingurita extract de vanilie
Preparare:
1. Facem doua blaturi dreptunghiulare de ciocolata de dimensiuni 30x28 cm, doua rotunde cu diametrul de 18 cm si unul dreptunghiular de portocale de 30x28 cm.
2. Incepem cu blaturile dreptunghiulare de ciocolata astfel: punem untul intr-o craticioara si il incalzim usor pana se topeste. Intr-un vas separat batem galbenusurile impreuna cu laptele si vanilia. Incorporam in untul topit faina si cacaua si amestecam pana obtinem o pasta. Adaugam peste amestecul de unt cu faina si cacao compozitia cu ou, amestecand cu telul pana se omogenizeaza.
3. Punem albusurile intr-un bol si le batem cu mixerul pana pana se intaresc usor. Adaugam zaharul si mixam pana devin o spuma rigida, groasa si stralucitoare (aproximativ 10-15 minute). Incorporam treptat albusul batut in compozitia cu ciocolata, amestecand usor cu o lingura. Impartim compozitia exact in doua si punem pe fiecare in cate o tava dreptunghiulara (30x28cm), tapetata cu hartie de copt si coacem blaturile la cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de aproximativ 12-15 minute.
1. Facem doua blaturi dreptunghiulare de ciocolata de dimensiuni 30x28 cm, doua rotunde cu diametrul de 18 cm si unul dreptunghiular de portocale de 30x28 cm.
2. Incepem cu blaturile dreptunghiulare de ciocolata astfel: punem untul intr-o craticioara si il incalzim usor pana se topeste. Intr-un vas separat batem galbenusurile impreuna cu laptele si vanilia. Incorporam in untul topit faina si cacaua si amestecam pana obtinem o pasta. Adaugam peste amestecul de unt cu faina si cacao compozitia cu ou, amestecand cu telul pana se omogenizeaza.
3. Punem albusurile intr-un bol si le batem cu mixerul pana pana se intaresc usor. Adaugam zaharul si mixam pana devin o spuma rigida, groasa si stralucitoare (aproximativ 10-15 minute). Incorporam treptat albusul batut in compozitia cu ciocolata, amestecand usor cu o lingura. Impartim compozitia exact in doua si punem pe fiecare in cate o tava dreptunghiulara (30x28cm), tapetata cu hartie de copt si coacem blaturile la cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de aproximativ 12-15 minute.
4. Blaturile coapte le rasturnam pe hartie de copt presarata foarte putin cu zahar pudra. Scoatem hartia de copt de pe fundul blaturilor si le acoperim cu un prosop de bucatarie curat. Pentru blaturile rotunde de ciocolata procedam la fel cu diferenta ca le coacem in doua tavi rotunde cu diametrul de 18 cm si doar 10-12 minute la cuptor.
5. Am ajuns la prepararea blatului cu portocale. Procedam la fel ca la cele de ciocolata doar ca in loc de lapte folosim 80 ml zeama de portocala, inclusiv coaja rasa de la portocala. Daca nu este suficienta zeama acoperim diferenta cu lapte. Coacem si acest blat, dupa care le lasam sa se racesca complet.
5. Am ajuns la prepararea blatului cu portocale. Procedam la fel ca la cele de ciocolata doar ca in loc de lapte folosim 80 ml zeama de portocala, inclusiv coaja rasa de la portocala. Daca nu este suficienta zeama acoperim diferenta cu lapte. Coacem si acest blat, dupa care le lasam sa se racesca complet.
6. Pentru prepararea glazurii de portocale procedam astfel: amestecam untul, zaharul pudra, coaja rasa de portocala si zeama. Pasul acesta se face foarte rapid, astfel riscam sa taiem compozitia daca amestecam prea mult. Daca s-a taiat din greseala, oprim mixatul si o folosim asa, gustul este la fel de bun.
7. Inainte de asamblarea tortului pregatim glazura de ciocolata astfel: punem toate ingredientele pentru glazura de ciocolata intr-un vas, deasupra unei oale cu apa care fierbe la foc mic. Topim ingredientele, amestecand cu un tel pana cand sosul devine fin si lucios.
Asamblarea tortului:
1. Taiem fiecare blat dreptunghiular in 3 fasii lungi cu latimea de 7-8 cm. Este important sa fie egale asa ca ne folosim de o rigla. Taiem apoi marginile laturilor mai scurte, cat mai drepte. Desprindem cu atentie fasiile de pe hartia de copt. Intindem pe fiecare fasie pana-n margine cate un strat subtire de glazura de portocale. Incepem cu o fasie de portocala si una de ciocolata, asezate una peste cealalta, dar nu aliniate la capete, ci cu o distanta de 2,5 cm mai jos decat unul din capetele blatului inferior. Incepem sa rulam impreuna pornind de la acest capat, blatul inferior trebuie sa se ruleze frumos peste celalalt, iar centrul ruladei sa fie strans si aspectos.
2. Continuam sa adaugam blaturile si sa le rulam, pentru a forma o rulada de aproximativ 18 cm. Acolo unde se termina fiecare fasie, vom lipi un blat de acelasi fel - astfel o fasie de cicolata se va continua intotdeauna cu una de ciocolata si acelasi lucru se va intampla si in cazul blatului de portocale. Pare destul de greu dar nu este deloc asa, cand vei incepe asamblarea tortului iti vei da seama ca totul este o chestiune logica.7. Inainte de asamblarea tortului pregatim glazura de ciocolata astfel: punem toate ingredientele pentru glazura de ciocolata intr-un vas, deasupra unei oale cu apa care fierbe la foc mic. Topim ingredientele, amestecand cu un tel pana cand sosul devine fin si lucios.
Asamblarea tortului:
1. Taiem fiecare blat dreptunghiular in 3 fasii lungi cu latimea de 7-8 cm. Este important sa fie egale asa ca ne folosim de o rigla. Taiem apoi marginile laturilor mai scurte, cat mai drepte. Desprindem cu atentie fasiile de pe hartia de copt. Intindem pe fiecare fasie pana-n margine cate un strat subtire de glazura de portocale. Incepem cu o fasie de portocala si una de ciocolata, asezate una peste cealalta, dar nu aliniate la capete, ci cu o distanta de 2,5 cm mai jos decat unul din capetele blatului inferior. Incepem sa rulam impreuna pornind de la acest capat, blatul inferior trebuie sa se ruleze frumos peste celalalt, iar centrul ruladei sa fie strans si aspectos.
3. Rulada se poate rula atat pe verticala cat si pe orizontala. Alege varianta care ti se pare mai usoara. Daca ai ajuns la diametrul dorit, aseaza rulada in pozitie verticala si intinde deasupra un strat generos de glazura de portocala. Lipim deasupra un blat rotund de ciocolata, apasand usor cu mana. Daca blatul este mai mare decat rulada il taiem de jur imprejur cu un cutit bine ascutit, astfel incat peretii tortului si blatul rotund pus deasupra sa se continue uniform. Intoarcem rulada pe partea cealalta, direct pe un platou de servit. Ungem acum partea noua de deasupra cu un strat de glazura de portocale si lipim cel de-al doilea blat rotund. Procedam si aici la fel ca la celalalt.
4. La urma, adaugam treptat si intindem uniform glazura de ciocolata, ajutandu-ne de un cutit mare cu lama lata. Glazura ar trebui sa fie destul de fluida pentru a se prelinge incet pe marginea tortului si a avea un aspect lucios.
Pofta buna!
36 de comentarii:
Cat de minunat. Felicitari Licuta. La multi ani pentru baiatul tau!
FELICITARI!!!! La multi ani baiatului tau!
Wow! Arata minunat Bravo si la multi ani fiului tau.
Felicitari! Simt sa raspund si eu provocarii tale si sa-l pregatesc tot pt o aniversare. As avea o intrebare, cam cate portii ar iesi? Multumesc, Cristina
Si eu l-am ochit in Good Food. Ti-a iesit mai frumos decat in revista, felicitari! Pup!
Si La multi ani baiatului tau!
Arata grozav de bine. Felicitari fiului tau, multe multumiri!
superrrrr!
Multumesc frumos, Rocsy!!!
Multumesc frumos, Cristina!!!
Multumesc frumos, Timea!!!
Va pup!
Multumesc frumos, Cristina!!!Tortul este destul de consistent si cred ca ai putea sa scoti lejer14 felii. Este destul de inalt si poti taia feliile mai subtiri.
Te pup si o zi minunata iti doresc!
Multumesc frumos, Sara&Miki!!!Ei, nu chiar asa de frumos dar m-am straduit un pic;)
Va pup cu mare drag!
Multumesc frumos, Roswitha!!!
Multumesc frumos, Bia Oana!!!
Va pup!
La multi ani baiatului tau!
Tortul este... fabulos! ;)
La multi ani! baiatului tau!
Tortul este minunat!
La multi ani baiatului tau !!!
Tortul este impecabil , mii de felicitari !! Eu nici in vis nu as reusi sa fac asa ceva ! :(((
Multumesc frumos, Miha!!!
Multumesc frumos, DiaMar!!!
Multumesc frumos, Catkitchen!!!
Va pup si va doresc o seara minunata!
Felia aia din prima fotografie este absolut perfecta! Bravo, Licuta. Si sa-ti creasca mare si sanatos puiul :)
Superb tortul tau!!
La multi ani, sa creasca mare si sanatos!!!!
Lory
Bucataresele Vesele
Tia iesit perfect, eu inca nu mi-am facut curaj sa o pregãtesc...poate mi se pune pata :)))
La multi ani!
Al tau arata mult mai bine decat cel din revista :)
Daca aducem cadouri, ne dai si noua o feliuta ?
La multi ani! Senzational, felicitari! Intrebarea mea e: nu e cam uscatdaca nu-s insiropate blaturile? Sau glazurile fac treaba buna de nu mai trebuie nici un sirop?
Multumesc frumos, Brindusa!!!
Multumesc frumos, Lory!!!
Multumesc frumos, Ramona!!!
Multumesc frumos, Oana!!!Cum sa nu, cu mare drag!:)
Va pup!
Multumesc frumos, Ionela! Textura blaturilor este putin umeda si impreuna cu glazura iti da senzatia ca este insiropat. Si eu m-am intrebat acelasi lucru cand am citit reteta, dar cand am gustat mi-am dat seama ca textura este perfecta si nu mai are nevoie de sirop.
O zi cat mai frumoasa iti doresc!
Superb tortul!!! La Multi Ani pustiului, sa fie sanatos si sa ii dea Dumnezeu noroc!
Pup cu drag
Un tort elegant si o combinatie fabuloasa .La Multi Ani baiatului tai ! si Felicitari pentru castigarea concursului!
Multumesc frumos, Simona!!!
Te pup!
Multumesc frumos biovivoblog si felicitari de asemenea tuturor castigatorilor!
O seara minunata iti doresc!
poate nu am inteles eu bine: 16
oua pentru un tort de 18 cm?
Maria Izabela, sincer sa-ti spun, si eu mi-am pus aceeasi intrebare cand am citit reteta in revista GoodFood:)
Dar se pare ca asa este. Cu cat vrei sa fie mai mare tortul, cu atat mai multe ingrediente folosesti. Iti trebuie mai multe rulade ca sa ajungi la diametrul dorit si implicit mai multe ingrediente.
Reteta este foarte corecta.
O seara minunata iti doresc!
Felicitari! E perfect! Duminica baietelul meu face trei ani si vreau sa-l fac si eu, numai ca as vrea sa-l fac pe deasupra cu pasta de zahar si sa-l ornez...
Felicitari! E perfect! Duminica baietelul meu face trei ani si vreau sa-l fac si eu, numai ca as vrea sa-l fac pe deasupra cu pasta de zahar si sa-l ornez...
Nicoleta, este mult de munca dar merita efortul;) Astept impresii!
Te pup si o seara minunata iti doresc !
Tineti-mi pumnii! Maine am sa incerc, sa vedem cum o sa imi iasa! Nu o sa pot ajunge la nivelul tau, dar o sa ma straduiesc!
Ei, l-am încercat! Rețeta e excelentă dar laborioasă! Am avut cateva incidente, începând cu foile care mi-au ieșit ceva cam groase (tăvile pătrate au fost cu ceva mai mici decât cele recomandate), așa că a fost ceva mai greu de rulat, mi s-au rupt pe alocuri ceea ce a făcut ca rezultatul final să fie mai putin estetic, dar desigur, grozav de gustos. Insurmontabilă mi s-a părut glazura de portocale, nu știu exact dacă am făcut bine dar am pus totul laolaltă ... până să omogenizez componentele a fost tăiată! Poate trebuia să frec prima dată untul cu zahărul, apoi să adaug zeama de portocală! Sau poate îmi puteți da vre-o idee! Oricum, deși estetica a cam lasat de dorit, sunt foarte mulțumit de rezultat, gust extraordinar iar surpriza plăcută... GLAZURA!!! Excelentă consistență, gust și aspect!
Mulțumesc mult pentru rețetă, excelentă ca tot ceea ce am incercat de pe site-ul tău!
Ioan, ma bucur mult ca te-ai incumetat sa faci acest tort. Eu nu stiu daca am sa mai am curajul sa-l repet:) Trebuie sa ai multa rabdare si sa fii in acelasi timp destul de rapid, ca altfel te apuca plansul langa el. Din fericire pentru mine am avut noroc cu glazura de portocale. M-am miscat repede si nu s-a taiat. Ma bucur din suflet ca ti-a placut.
O seara minunata iti doresc si mult noroc!
Trimiteți un comentariu