22 septembrie 2013

Tort de ciocolata cu crema de lapte

Print



       Un tort divin, cu blat ciocolatos (care-ti vine sa-l mananci gol, fara nici o crema pe el) plin de crema fina cu gust intens de lapte si invelit intr-o explozie crocanta de alune caramelizate!
       Multam din suflet Laura pentru acesta reteta minunata! 




Ingrediente:
 (20 cm diametru)
Pentru pandispanul de ciocolata:

 200 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
50 gr unt
30 ml ulei de floarea soarelui
75 ml frisca lichida indulcita
3 oua
75 gr zahar
140 gr faina
3/4 plic praf de copt
un praf de sare


Pentru crema de lapte:
750 ml lapte
200 gr zahar
90 gr faina
20 gr amidon de porumb
150 ml frisca lichida indulcita
esenta de vanilie
Pentru siropul caramel: 
5 linguri zahar brun
200 ml apa fierbinte
1-2 linguri brandy (optional)
Pentru crocantul de alune: 
120 gr alune de padure prajite
75 gr zahar brun
2 linguri apa calda

Preparare: 
1. Pentru pandispanul de ciocolata procedam astfel: punem intr-o cratita, la foc mic, ciocolata rupta bucatele, untul, frisca lichida si uleiul. Amestecam continuu pana cand ciocolata s-a topit complet, apoi dam deoparte si lasam compozitia sa se raceasca complet.



2. Separam albusurile de galbenusuri, mixand galbenusurile impreuna cu zaharul pana cand se deschid la culoare si ajung sa-si tripleze volumul. In alt vas, mixam albusurile amestecate cu praful de sare, pana se intaresc.
3. Peste galbenusuri adaugam crema de ciocolata si mixam usor pana se omogenizeaza. Adaugam apoi treptat faina cernuta care a fost amestecata in prealabil cu praful de copt, amestecand usor de jos in sus. La urma folosindu-ne de o spatula, incorporam cu mare grija albusurile batute spuma.




4. Compozitia rezultata o adaugam intr-o forma rotunda unsa in prealabil cu unt si tapetata cu faina. Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru aproximativ 30-35 minute. Facem testul cu scobitoarea. Lasam blatul sa se racoresca putin in tava, dupa care il scoatem pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit complet il taiem pe orizontala in trei foi.



5. Crema de lapte o preparam astfel: intr-un bol amestecam zaharul, faina si amidonul. Mixul obtinut il rasturnam intr-o cratita incapatoare, apoi turnam treptat laptele si amestecam usor cu un tel ca sa nu se formeze cocoloase. Punem cratita la foc mic, amestecand continuu si fierbem cca 10 minute pana cand crema se ingroasa. Dam cratita deaoparte, acoperim suprafata cremei cu o folie alimentara si o lasam sa se raceasca complet. Separat batem frisca bat si o incorporam in crema racita, folosind mixerul la o viteza mica.






6. Pentru a face siropul caramel, punem zaharul intr-o cratita la foc mic. Cand zaharul este complet topit adaugam apa fierbinte. Lasam sa fiarba pana cand zaharul se topeste din nou. Adaugam brandy-ul si lasam siropul sa se racesca complet.
7. Crocantul de alune il preparam astfel: maruntim alunele in robot sau le tocam cu cutitul in bucatele potrivite. Le punem intr-o cratita antiaderenta unde le amestecm cu zaharul si apa calda. Punem tigaia pe foc mic si amestecam continuu pana cand zaharul se caramelizeaza si alunele devin aurii. Punem crocantul pe o hartie de copt  si il lasam sa se racesca complet. Cand s-a racit il putem marunti cu ajutorul robotului sau il rupem usor cu mana.





8. Intre timp insiropam foile de pandispan, dupa care asamblam tortul: punem prima foaie insiropata in forma detasabila, apoi adaugam un strat generos de crema. Peste crema asezam a doua foaie insiropata si peste aceasta inca un strat generos de crema. Incheiem cu ultima foaie de pandispan, acoperim cu o folie deasupra si dam tortul pentru doua-trei ore la frigider (crema ramasa o punem la frigider). Scoatem cu grija tortul din forma detasabila si il imbracam cu restul de crema, apoi il tapetam cu crocantul de alune. Il servim imediat sau dupa cateva ore de stat la rece.











Pofta buna!


21 de comentarii:

Mika spunea...

Arata super!! Ce deliciu, am sa-l probez si eu ;) Te pupic

Rocsy Ciobanu spunea...

Ce tort super si e un deliciu! Bravo!

Sarea in bucate spunea...

superrrr:)

Anonim spunea...

fara zahar brun?
se poate?

Cristina spunea...

Wow ce pofta mi-ai facut!!! Lovely!!!

DiaMar bucataria galbena spunea...

Un tort super gustos.Pup!

Anonim spunea...

Simplu , elegant si foarte bun, cu siguranta!! :)
De incercat !!
Loredana
Bucataresele Vesele

sara & Miki spunea...

Arata minunat si cred ca-i si tare bun! Pup!

Madalina Marin (madicuisine) spunea...

E superb tortul! Perfect! Cu siguranta e si foarte bun!

Unknown spunea...

Pfff, ce misto arata! Ma ingras numai privindu-l.....

Simona spunea...

Imi ploua in gura... Arata PERFECT!!!

maria mihalache spunea...

Excelent arata!
Pup si seara buna!

Licuta Marin spunea...

Multumesc frumos, Mi Ka!!!Il recomand cu mare drag!

Multumesc frumos, Rocsy!!!

Multumesc frumos, Bia Oana!!!

Va pup!!!

Licuta Marin spunea...

Anonim, cred ca se poate si cu zahar alb, dar gustul nu cred ca v-a fi acelasi.
O seara minunata iti doresc!

Licuta Marin spunea...

Multumesc frumos, Cristina!!!

Multumesc frumos, DiaMar!!!

Multumesc frumos, Loredana!!!

Multumesc frumos, Sara&Miki!!!

Multumesc frumos, Madalina!!!

Multumesc frumos, Laura!!!

Va pup cu mare drag!

Unknown spunea...

Buna Licuta
Am incercat tortul asta delicious, si am o mica intrebare, blatul mi-a iesit sfaramicios, ma intreb de ce? Am cateva teorii!
...prea multa ciocolata?...am folosit ulei de masline- nu am avut in casa ulei obisniut...si inca ceva aluatul de blat s-a cam taiat inainte sa pun faina!
Multumesc mult de tot pentru reteta, arata super!
Pupici, Violeta

Licuta Marin spunea...

Imi pare rau sa aud asta, Violet:( Nu am nicio explicatie pentru ce s-a intamplat, daca ai respectat intocmai reteta. L-am facut o singura data si mi-a iesit perfect blatul. Nu cred ca uleiul de masline sa fie vinovat. Blatul de fel este un pic sfaramicios si umed la gust, dar nu foarte tare sa nu-l poti taia.
Important ca este ca a fost delicios si cred ca s-a papat tot:)
O seara minunata iti doresc!

Anonim spunea...

tortul arata superb... se poate imbraca in martipan?

Licuta Marin spunea...

Anonim, desigur ca se poate!
O seara buna!

Anonim spunea...

Blatul se poate face cu câteva zile inainte fiind păstrat in folie?

Licuta Marin spunea...

Sigur ca da!