23 noiembrie 2015

Melci cu unt si vanilie



   
   Pachetelul de la scoala a fost si inca mai ramane o problema pentru mine! Orice reteta care ma scoate din acest impas este binevenita! Melcii pufosi cu unt si vanile se pare ca au avut mare succes!


Ingrediente 
Pentru aluat:
600 gr faina de tip 000
300 ml lapte caldut
30 gr drojdie proaspata
3 linguri zahar
o lingura esenta de vanilie
1 lingurita sare
1 ou
1 galbenus de ou
3 linguri ulei

Pentru umplutura:
120 gr unt cu 80% grasime

30 gr unt pentru uns deasupra
zahar pudra pentru presarat deasupra

Preparare:
1. Aluatul l-am preparat la masina de facut paine, la programul de framantare si crestere (functia: aluat de paine, pizza). Am pus ingredientele in ordinea urmatoare: laptele caldut amestecat cu zaharul, uleiul, sarea, vanilia, oul si galbenusul de ou, faina si la urma drojdia sfaramitata. 
2. Daca nu aveti masina procedati astfel: in 100 ml lapte caldut se presara o lingurita de zahar, se sfarama drojdia, se adauga doua linguri de faina si se omogenizeaza. Faina ramasa o cernem si o punem intr-un bol, unde o amestecam cu sarea si cu restul de zahar. Facem o adancitura in mijloc si turnam laptele ramas, uleiul, oul, galbenusul de ou si la urma amestecul cu drojdia.
3. Framantam usor 10-15 minute pana obtinem o coca neteda si elastica care se desprinde de peretii bolului. Acoperim si lasam la dospit 45 de minute pana isi dubleaza volumul.


4. Aluatul dospit il rasturnam cu grija pe suprafata de lucru presarata cu faina si il impartim in 12 parti egale. Bucatile de aluat le rotunjim si le acoperim cu un prosop de bucatarie, apoi le lasam 15 minute la odihna. Presaram faina pe suprafata de lucru si intindem pe rand mingiutele cu sucitorul, in forme ovale pe care le ungem pe rand cu unt moale, dar nu topit. Rulam pe fiecare in parte, ca la cozonac, dupa care le rasucim in forma de melc.


5. Asezam melcii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pastrand intre ei o distanta corespunzatoare. Lasam sa dospeasca circa 40 de minute pana isi dubleaza volumul. Melcii crescuti ii ungem cu unt topit si ii coacem in cuptorul preincalzit la foc moderat pentru aproximativ 25-30 de minute, pana se rumenesc frumos deasupra. Ii lasam sa se raceasca si inante de servire ii pudram cu zahar pudra.





Pofta buna!

Sursa: FII BRUTAR LA TINE ACASA!
(reteta: Briose cu vanilie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu