Pufos, moale si aromat - acesta este cozanacul pe care ma pregatesc sa-l fac de Paste:) Abia astept sa-i simt aroma raspandita in toata casa!
Ingrediente pt. un cozonac:
500 gr faina tip 000
4 galbenusuri
1 albus
25 gr drojdie proaspata
250 ml lapte
150 gr zahar
75 gr unt topit
un praf de sare
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
30-50 ml ulei pt. framantat aluatul
Pentru umplutura:
200 gr nuca macinata
30-40 gr cacao
3 albusuri
150 gr zahar
esenta de rom.
Pentru decorat:
un ou batut
mac
500 gr faina tip 000
4 galbenusuri
1 albus
25 gr drojdie proaspata
250 ml lapte
150 gr zahar
75 gr unt topit
un praf de sare
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
30-50 ml ulei pt. framantat aluatul
Pentru umplutura:
200 gr nuca macinata
30-40 gr cacao
3 albusuri
150 gr zahar
esenta de rom.
Pentru decorat:
un ou batut
mac
Preparare:
1. Intr-un castron preparam drojdia astfel: punem 5-6 linguri cu lapte caldut, 2 linguri cu faina, drojdia si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia, dupa care o punem sa creasca la cald, pana isi dubleza volumul.
2. Intre timp punem la fiert laptele impreuna cu zaharul si fierbem pana se topeste complet, apoi lasam sa se raceasca si adaugam coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.
3. Intr-un alt castron punem faina si in ordinea urmatoare ingredientele, amestecand cu faina dupa fiecare: compozitia cu drojdia, galbenusurile batute impreuna cu albusul si sarea, compozitia cu lapte si zahar si la urma untul topit. Atentie! Este posibil ca faina sa nu incorporeze tot laptele, si in acest caz nu turnam tot laptele deodata. Il turnam treptat si atunci cand vedem ca aluatul este potrivit de moale si inca mai avem lapte, il dam deoparte (laptele) si continuam cu celelalalt ingredient (untul topit).
4. Ne ungem mainile cu ulei si framantam aluatul circa 15-20 de minute. Obtinem un aluat omogen, consistent si elastic pe care il lasam sa creasca la caldura, pana isi dubleaza volumul, circa 40-45 de minute.
5.Pana ce aluatul creste, preparam umplutura cu nuca astfel: batem spuma albusurile cu zaharul adaugat treptat, apoi adaugam nuca macinata, cacao si esenta de rom.
6. Aluatul crescut il impartim in doua foi, adaugam pe fiecare cate jumatate din compozitia cu nuca, rulam si impletim foile, dupa care le asezam intr-o forma de cozonac unsa cu unt. Lasam sa creasca la cald timp de aproximativ 15-20 de minute, dupa care ungem cozonacul cu oul batut si presaram putin mac.
6. Aluatul crescut il impartim in doua foi, adaugam pe fiecare cate jumatate din compozitia cu nuca, rulam si impletim foile, dupa care le asezam intr-o forma de cozonac unsa cu unt. Lasam sa creasca la cald timp de aproximativ 15-20 de minute, dupa care ungem cozonacul cu oul batut si presaram putin mac.
7. Dam la cuptorul preincalzit pentru circa 50-55 de minute, la foc mic. Facem testul cu scobitoarea. Scoatem cozonacul pe un gratar, lasam sa se raceasca dupa care il putem servi.
Pofta buna!
P.S. Cozonacul se pastreaza pufos si moale timp de 5-6 zile, daca este pastrat in folie de plastic.
Nu cred ca am vazut vreodata cozonac cmai aratos ca acesta!!!
RăspundețiȘtergereSuper pufos!!! Chiar poftesc acum la o felie de cozonac! Pup
RăspundețiȘtergereArata foarte foarte bine cozonacul tau. Chiar senzational!
RăspundețiȘtergereDoamne cum arata !!!! E mai mult decat perfect !!!! Bravoooo!!!
RăspundețiȘtergereCe pufosenie!
RăspundețiȘtergereno! fain cozonac.
RăspundețiȘtergereAratos,lucios si pofos acest cozonac!!Weekend placut!!
RăspundețiȘtergereAbia astept sa vina Pastele... iar anul asta voi folosi reteta ta! Super arata!!!!
RăspundețiȘtergerePupici
Foarte bine arata, servesc o felie sa-mi tina pana la Paste. Pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Craita!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, CRistina!!!
Multumesc frumos, Miha!!!
Multumesc frumos, Catkitchen!!!
Multumesc frumos, Cristina!!!
Multumesc frumos, Mia!!!
Multumesc frumos, Fantezie in bucatarie!!!
Multumesc frumos, Simona!!!
Multumesc frumos, Sara&Miki!!!
Pupici si un weekend minunat va doresc!
Super bine arata ...dar pozele hmm..te pricepi...
RăspundețiȘtergeresi eu vreau sa fac ca si tine...si mancare si foto:)
Foarte aratos cozonacul tau!
RăspundețiȘtergerenota 10 cu fluieraturi! Te pup!
RăspundețiȘtergereLicuta, cat de pufos si ridicat arata cozonacul tau, as vrea sa se ridice si ai mei asa frumos. Ce fel de drojdie ai folosit, uscata sau proaspata?
RăspundețiȘtergereArata perfect cozonacul tau. Ador cozonacul si il fac cat de des se poate. pup
RăspundețiȘtergereNemaipomenit de frumos!!
RăspundețiȘtergerefoarte bine arata, cozonacul perfect,... felicitari
RăspundețiȘtergereE cel mai frumos cozonac pe care l-am vazut vreodata!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Bunataticulinare!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Teo!!!
Multumesc frumos, Andreea!!!
Multumesc frumos, Mihaela!!!Daca respecti pasii retetei, este imposibil sa nu iti iasa:)Eu am folosit drojdie proaspata. Am rectificat si in reteta ca sa se stie ce fel de drojdie.
Multumesc frumos, Timea!!!
Multumesc frumos, Liana 10!!!
Multumesc frumos, Alice!!!
Multumesc frumos, Maya!!!
Pupici si o saptamana cat mai calduroasa va doresc!
Felicitari pentru asemenea cozonaci de nota 10! Ce fel de faina preferi si folosesti? ...Sarbatori Pascale binecuvantate cu pace, incredere, implinire, impacare, speranta, iubire si multe bucurii!
RăspundețiȘtergereHristos a Inviat!
Paste Fericit!
Multumesc frumos Gina, pentru apreciere si pentru urari!Asemenea si tie!
RăspundețiȘtergereCat despre faina, folosesc Dobrogea 000 sau de cozonac, si sunt foarte multumita!
Pup!
nu am facut niciodata cozonaci,urmarind reteta dumneavoastra sper sa-mi iasa.........sa vedem dak o sa iasa abia astept,vizitez blogul dv. de ceva vreme si chiar imi place!
RăspundețiȘtergereAnonim, daca respecti intocmai reteta, este imposibil sa nu iasa. Astept cu nerabdate impresii!
RăspundețiȘtergereTe pup si iti doresc o saptamana cat mai frumossa!