7 iunie 2017

Prajitura cu miere si nuca



   
   Foi fragede aromate cu nuca si miere, imbracate in crema pufoasa de frisca si mascarpone, culminand cu o glazura fina de ciocolata delicioasa! N-am putut rezista acestei retete pe care am vazut-o pe blogul Laurei Laurentiu! Multumesc frumos! A iesit perfecta si o recomand cu mare drag!


Ingrediente:
Pentru foi:
150 gr miere de albine
130 gr nuca macinata
450 gr faina de tip 000
70 gr unt cu minim 80% grasime
75 gr zahar brun
2 oua intregi
25 ml rom (bautura)- optional se poate folosi lapte
1 lingurita esenta de vanilie
un praf de sare
1 lingurita bicarbonat de sodiu
in plus faina pentru presarat pe blatul de lucru

Pentru crema:
250 gr crema de branza mascarpone
550 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
135 gr zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie

Pentru glazura:
120 gr ciocolata alba
50 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
50 gr ciocolata neagra

Preparare:
1. Cantarim mierea direct in castronul in care vom framanta. Adaugam cele doua oua intregi, sarea si zaharul. Mixam pana obtinem o crema spumoasa. Adaugam untul moale mixand pana se incorporeaza bine in crema, apoi adaugam treptat nuca macinata, amestecand cu o spatula si o treime din faina amestecata in prealabil cu bicarbonatul de sodiu. Adaugam romul si esenta de vanilie, apoi restul de faina. Lasam spatula deoparte si framantam rapid cu mainele un aluat care devine omogen si bine legat, dar destul de moale. Aluatul il punem intr-o punga si il lasam cateva ore sau chiar o noapte, la frigider.


2. Presaram faina pe blatul de lucru si impartim aluatul in patru parti egale. Pastram doar o singura bucata cu care vom lucra iar celelalte se vor tine la frigider. Cu ajuturul unui sucitor intindem foia de aluat in forma dreptunghiulara de dimensiuni aproximative 20x30 cm si grosime 3-4 mm. Rulam foaia pe sucitor si cu ajutorul acestuia o transferam intr-o tava joasa tapetata cu hartie de copt. Intepam foaia cu furculita pe toata suprafata. Coacem foaia in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, timp de aproximativ 7-10 minute, pana devine rumen-aurie. Atentie! Foile se pot arde rapid daca nu sunt supravegheate. Lasam foaia coapta sa se raceasca si procedam la fel si cu celelalte 3 bucati de aluat ramase.


3. Cat timp foile se racesc complet ne apucam sa preparam crema astfel: intr-un bol incapator mixam smantana pentru frisca pana se intareste. Adaugam peste frisca crema mascarpone si mixam pana se incorporeaza bine, apoi indulcim crema cu zaharul pudra si o aromatizzam cu esenta de vanilie, mixand usor. 
4. Asamblam prajitura astfel: asezam una din foi pe un platou si peste aceasta punem o treime din crema netezind-o cu o spatula. Asezam  inca o foaie si inca o treime din crema, apoi inca o foaie si ultima portie de crema, terminand cu ultima foaie ramasa asezata la urma presand-o usor cu mana. Invelim prajitura cu folie alimentara si o punem in frigider pentru 3 ore sau mai bine o noapte.


5.Preparare glazura: rupem ciocolata alba in bucati si impreuna cu smantana o punem intr-un vas termorezistent la bain-marie. Dupa ce s-a topit ciocolata o turnam peste prajitura si o nivelam usor cu o spatula. In alt vas topim ciocolata neagra si cu ajutorul unui cornet trasam linii pe suprafata prajiturii cat ciocolata alba inca nu s-a intarit. Cu ajutorul unei scobitori trasam linii perpendiculare pe cele de ciocolata neagra, in ambele sensuri alternativ.
6. Dam prajitura la frigider pana se intareste glazura apoi o portionam dupa plac cu un cutit bine ascutit. Prajitura se fragezeste mai bine a doua sau a trei zi, daca mai apuca!




Pofta buna!

3 comentarii:

  1. Un deliciu aceasta prajitura!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mniami, mniami! Ce poftă mi-ati facut cu prăjitură aceasta! Este pe lista "trebuie încercat".

    RăspundețiȘtergere