29 septembrie 2016

Tort trio de ciocolata



   
   
   Un tort spectaculos de ciocolata, cu blat pufos de cacao si trei feluri de creme fine si absolut delicioase! Pentru cei ce iubesc ciocolata, acesta este tortul perfect! 


Ingrediente:
(pentru 12-14 portii)
Pentru blat:
1 ou mare
65 gr faina
20 gr cacao
85 gr zahar
65 gr iaurt 
65 ml lapte
30 ml ulei
1/4 linguruta praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
1 lingurita esenta de vanilie

Pentru crema de ciocolata amaruie:
200 gr ciocolata amaruie cu cel putin 50% masa de cacao
200 ml smantana pentru frisca
30 ml lapte
40 ml apa rece
6 gr gelatina
Pentru crema de ciocolata cu lapte:
200 gr ciocolata cu lapte 
200 ml smantana pentru frisca
30 ml lapte
40 ml apa rece
6 gr gelatina
Pentru crema de ciocolata alba:
200 gr ciocolata alba 
200 ml smantana pentru frisca
30 ml lapte
40 ml apa rece
6 gr gelatina

Preparare blat:
1. Preincalzim cuptorul la 180 de grade C si tapetam cu hartie de copt o forma de tort detasabila cu diametrul de aproximativ 20-21 cm.
2. Intr-un castron mare amestecam ingredientele uscate: faina cu zaharul, cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Intr-un alt castron amestecam ingredientele lichide: oul impreuna cu iaurtul, laptele, uleiul, si esenta de vanilie. 
3. Turnam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam cu o spatula pana se omogenizeaza bine, fara sa ramana cocolaoase. Aluatul rezultat va fi destul de subtire. Turnam aluatul in forma si coacem timp de aproximativ 20-25 de minute la foc mediu primele 10 minute, apoi la foc mic restul timpului. Facem testul cu scobitoarea, daca iese curata atunci blatul este copt.
4. Lasam blatul sa se raceasca complet, scoatem hartia de copt si asezam din nou blatul in forma. Daca blatul a crescut si are o forma bombata in sus atunci il punem in forma rasturnat cu partea neteda deasupra.


Preparare crema de ciocolata amaruie:
1. Punem gelatina la inmuiat in apa rece pentru aproximativ 10 minute.
2. Ciocolata rupta bucati o punem la topit intr-un vas pe bain-marie impreuna cu 30 ml de lapte. Cand s-a topit ciocolata adaugam gelatina hidratata si amestecam usor pana se dizolva bine. Dam ciocolata deoparte si o lasam sa se racesca pana ajunge la temperatura camerei.
3. Intr-un vas incapator punem smantana pentru frisca si o mixam pana se intareste. 
4. Peste ciocolata racita adaugam frisca si amestecam usor pana se incorporeaza bine si obtinem o crema fina. Turnam crema peste blatul din forma, netezim usor si introducem forma la congelator pentru 15-20 de minute. 



Pentru crema de ciocolata cu lapte am procedat exact la fel. Am scos forma cu tortul de la congelator, am verificat ca prima crema sa fie suficient de tare si am turnat cea de-a doua crema deasupra. Am introdus din nou la congelator pana am pregatit crema de ciocolata alba. 


Si in cazul celei de-a treia crema procedam exact la fel: verificam ca cea de-a doua crema sa fie suficient de intarita si turnam crema de ciocolata alba deasupra. Punem tortul la frigider pentru aproximativ 3 ore. Inainte de servire scoatem usor inelul din jurul tortului si mutam tortul pe un platou. 


Decoram tortul dupa preferinte cu fructe, cacao sau bomboane de ciocolata. Daca optati sa-l decorati cu bomboane asa cu am facut eu cu unul dintre torturile mele, atunci asezati bomboanele cand crema nu este suficient de tare, adica dupa aproximativ 15-20 de minute de stat la frigider.





Pofta buna!

4 comentarii: