O tarta clasica frantuzeasca, un amestec de piersici aromate, sos caramel si aluat fraged ce se topeste in gura!
Ingrediente:
Pentru aluat:
200 gr faina
50 gr zahar extrafin
150 gr unt rece
1 galbenus
1-2 linguri cu apa rece
Pentru umplutura:
80 gr unt
150 gr zahar
4-5 piersici sau nectarine
o lingurita esenta de vanilie
1. Preparam aluatul astfel: intr-un castron punem faina, zaharul, untul taiat cubulete si galbenusul de ou. Framantam cu mana pana cand compozitia devine nisipoasa. Adaugam apa rece si framantam coca pana obtinem un aluat omogen. Il invelim intr-o folie si il punem la frigider pentru cel putin jumatate de ora.
2. Piersicile (ar fi de preferat sa fie mai tari) le spalam, le curatam de samburi si le taiem in felii groase de aproximativ 2-2,5 cm.
3. Punem intr-o cratita pe foc untul si zaharul. Lasam sa se caramelizeze la foc mic pana capata o culoare aramie, apoi adaugam piersicile si le caramelizam pana se inmoaie usor. Lasam piersicile sa se racesca si aromatizam cu esenta de vanilie.
4. Intr-o tava de tarta (cu diametrul de aproximativ 24 cm), asezam feliile de piersici in cercuri concentrice. Rasturnam peste ele siropul si deasupra asezam aluatul pe care l-am intins in prealabil cu sucitorul in forma de cerc, introducand marginea acestuia pe langa peretii formei.
5. Coacem tarta la foc mediu aproximativ 25-30 de minute, pana cand aluatul devine auriu. Lasam tarta sa se racesca aproximatic 15-20 de minute. Acoperim tava cu un platou mare si -cu mare grija- rasturnam tarta pe platou.
6. Servim calda cu frisca sau inghetata de vanilie.
Pofta buna!
Ce bine arata... Pup!
RăspundețiȘtergereBanuiesc ca nu se poate face intr-o forma de tarta cu fund detasabil pt ca as risca sa curga ?
RăspundețiȘtergereAnonim, daca nu este etansa, sigur o sa curga. Poti sa folosesti orice forma rotunda, nu trebuie neaparat de tarta, dar sa nu fie prea inalta, sau o tigaie care are manere din metal ca s-o poti pune in cuptor.
RăspundețiȘtergereO seara minunata sa ai!
Tarta Tatin este printre preferatele noastre in materie de deserturi!
RăspundețiȘtergereNu m-am gandit ca si piersicile pot fi incluse in hora asta :)...asa ca sigur voi incerca.
Minunate pozele, ca de obicei.