13 februarie 2014

Mini eclere




   Despre aceste prajiturele pot sa va spun doar atat: nu sunt de ajuns facute doar dintr-o singura portie de ingrediente:) Musai de la doua in sus;)
 


Ingrediente:
Pentru aluat:
150 gr faina 000
230 ml apa
50 ml ulei
3 oua de marime medie
un praf de sare

Pentru umplutura:
300 ml smantana pentru frisca cu 30-35% grasime
o banana taiata cubulete
3 linguri cu zahar pudra
un pachet cu zahar vanilat
Pentru glazura:
150 gr ciocolata menaj cu minim 50% cacao
50 ml lapte cu 3,5% grasime


Preparare:
1. Preincalzim cuptorul la 220 grade C.
2. Punem uleiul si apa intr-o cratita pe foc. Lasam sa dea in clocot, apoi indepartam de pe foc si turnam repede toata
faina amestecata cu praful de sare. Amestecam continuu cu o lingura de lemn, pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului si se formeaza o minge. Lasam aluatul sa se racoreasca 5 minute.
3. Incorporam in aluat cate putin, ouale batute. Batem bine dupa fiecare adaugare de ou pana cand obtinem un aluat destul
de solid ca sa isi pastreze forma dupa ce formam choux-ul.


4. Tapetam cu hartie de copt o tava joasa. Cu ajutorul unui pos sau cu o lingurita, asezam aluatul in tava, sub forma de
gogosele sau dreptunghiuri si le coacem la 200 grade C timp de aproximativ 20-25 de minute, pana cresc si se rumenesc frumos. Le scoatem din cuptor, le asezam pe un gratar si le lasam sa se raceasca complet.


5. Taiem choux-urile cu un cutit si le umplem cu frisca batuta bat, indulcita cu zahar pudra si cu zaharul vanilat, amestecata cu banana taiata cubulete. Putem alege crema de vanilie sau alte creme, dupa preferinta. Glazuram mini eclerele cu ciocolata topita amestecata in prealabil cu lapte.



Pofta buna!

6 comentarii:

  1. Cand prajiturile sunt mai mult decat perfecte spui Licuta :), arata senzational si este prea putin spus!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmm... ce pofta mi-ai facut... Super arata!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos, Anca!!!

    Multumesc frumos, Simona!!!

    Multumesc frumos, Teo!!!

    Va pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexandra2/3/15 11:10

    Buna,
    Am incercat reteta, dar dupa ce am adaugat faina in apa cu ulei, compozitia mi-a ramas destul de lichida. M-am gandit ca o s-o dreg cu ouale, dar nu a vrut deloc sa se intareasca.

    Am mai facut eclere si dupa alte retete, uneori mi-au iesit, alteori am patit la fel, a ramas prea lichid aluatul, asa ca am incercat sa mai adaug faina, in speranta ca se va lega putin, dar degeaba.

    In final le-am pus in tava, s-au pleostit si in cuptor s-au incruzit si nu au vrut deloc sa se faca.
    Ai idee care ar fi motivul pentru care patesc asa?

    Ce nu inteleg eu, este ca am si eu o reteta de eclere pe care o fac mai des si chiar si cu reteta aia am patit uneori sa imi iasa, alteori sa nu... Si nu ma prind unde gresesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Alexandra, sincer nu stiu ce s-a putut intampla de nu ti-au iesit. Aluatul trebuie sa se ingroase imediat ce ai turnat faina si ai inceput sa amesteci.
    Regulile de baza ar fi: aluatul sa nu fie prea moale si cuptorul sa fie bine incins.
    Daca ai tinut cont de toate detaliile, chiar nu am nicio explicatie la ce ti s-a intamplat.
    Aceasta reteta o fac de foarte mult timp si nu am dat rateu niciodata.
    O seara buna si bafta in tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere