Primul meu tort imbracat in martipan si decorat cu floricele din pasta de zahar. A fost o provocare interesanta, din care am iesit cu fata curata. Rezultatul... din partea mea, fiind destul de multumitor tinind cont ca sunt la primul tort de felul acesta. As vrea sa va spun multe despre aceste torturi, dar sunt incepatoare si nu se cade sa va dau lectii. Dar un sfat invatat din greseli este intotdeauna folositor:)
Pentru inceput as vrea sa va trimit in Lumea basmelor, unde eu am ramas blocata cateva ore nestiind la ce sa ma uit prima data si ce sa-mi comand, din multitudinea de lucruri practice si interesante ce se gasesc aici. Cat despre asamblat, imbracat, decorat si alte secrete ale acestor torturi de poveste, gasiti AICI, o doamna minunata si o artista desavarsita, pe care o admir in secret si ii fur din ideile minunate pe care le impartaseste tuturor celor care o viziteaza.
Imi pare nespus de rau ca nu am o fotografie cu sectiunea tortului, dar nu a fost pentru noi si nu l-am putut fotografia taiat. Crema de piersici am mai facut-o si pentru alte torturi, asa ca va pot spune ca e grozav de racoritoare, pufoasa si parfumata. Va trimit sa vedeti o felie in sectiune pe blogul Laurei, caci ea a fost cea de la care am "furat" reteta cremei.
Ingrediente:
(pentru un tort de 26 cm)
Pentru blat:
folosim aceleasi ingrediente si procedam la fel ca AICI
Pentru rulada in care imbracam tortul:
3 oua
75 gr faina
90 gr zahar
15 gr cacao
Pentru crema:
30 gr amidon
450 gr piersici din compot
2 linguri zahar
250 ml suc din compotul de piersici
350 gr smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
esenta de vanilie
Pentru sirop:
100 ml suc din compotul de piersici
100 ml apa
1 lingura zahar
esenta de vanilie
Pentru decor:
400 gr martipan
floricele si funda din pasta de zahar
50 gr unt
2 linguri zahar pudra
Preparare:1. Blatul il coacem intr-o foarma rotunda de 24 cm. Dupa ca s-a racit il taiem egal in trei.
2. Crema o pregatim astfel: dizolvam amidonul in 80 ml din cantitatea de suc din compot, iar restul sucului il punem pe foc impreuna cu zaharul. Cand zaharul s-a topit si sucul incepe sa fiarba, dam deoprte si turnam compozitia cu amidonul, amestecand rapid cu telul. Il mai punem pe foc cateva minute amestecand incontinuu pana se ingroasa si devine o crema semitransparenta. Dam deoparte si lasam sa se racoresca, adaugam o lingurita de esenta de vanilie, dupa care adaugam piersicile taiate cubulete. Dupa ce s-a racit complet adaugam frisca batuta bat.
3. Pentru sirop procedam astfel: amestecam sucul de la piersici cu apa si zaharul. Il dam in cateva clocote, dupa care il lasam sa se raceasca si adaugam o lingurita de esenta de vanilie.
4. Pentru ca tortul sa iasa perfect rotund pe margini si linia care uneste blatul de deasupra si laterala sa fie perfecta, trebuie sa facem o rulada exact cum facem blatul, dar o coacem intr-o tava tapetata cu hartie de copt, de dimensiuni 35x35 cm. Dupa ce s-a racorit o scoatem de pe hartie si pregatim o forma de tort detasabila cu diametru de 26 cm. Masuram marginea formei si taiem din rulada fasii cu un cm mai late decat inaltimea formei detasabile. Asezam fasiile de rulada in interiorul formei pe peretii acesteia.
5 Dupa ce am terminat de imbracat peretii formei, luam primul blat de tort de jos si il asezam pe fundul formei. Insiropam blatul cu o treime din sirop si punem jumatate din cantitatea de crema racita. Asezam blatul de la mijloc, insiropandu-l si pe acesta la fel ca pe primul. Punem cealalta jumatate de crema si asezam si ultimul blat deasupra, insiropat usor. Asezam o folie peste tort si dam la rece pana a doua zi.
Atentie!!! - blaturile nu se insiropeaza foarte tare. Riscam sa se scurga siropul din blat si sa topeasca pasta de zahar sau martipanul cu care l-am imbracat.
6. A doua zi imbracam tortul in martipan astfel: batem untul cu zaharul pana devine cremos, apoi ungem tortul pe care l-am scos din forma si l-am asezat pe un platou. Modelam martipanul ungandu-ne mainile si masa de lucru cu zahar pudra. Il intindem in grosime de 2,5 mm cu un sucitor si tot cu ajutorul lui il asezam pe tort. Taiem surplusul cu un cutit bine ascutit sau cu o rola metalica. Intindem martipanul cu ajutorul unui modelator, dupa care il decoram cum ne pricepem mai bine. Eu am facut cu cateva zile inainte floricelele si funda, iar banda rosie de la baza tortului am facut-o imediat ce am imbracat tortul in martipan. Toate ornamentele le-am lipit cu apa.
Daca va este de folos: eu am cumparat martipan alb si pasta de zahar de culoare rosie. Frunzele si mijlocul florilor le-am facut din martipan, colorat cu colorant lichid. Se inmoaie putin cand punem colorantul dar se framanta cu putin zahar pudra si se intareste imediat. Sper ca am fost destul de explicita.
Pofta buna!
Arata minunat! Nu as zice ca e primul tort de acest gen la cat de bine arata. Sper sa ma incumet si eu sa fac :). Noapte buna!
RăspundețiȘtergereE minunat, frumos si elegant! Pup!
RăspundețiȘtergereMinunat si Delicios Tort!Felicitari!
RăspundețiȘtergereBuna,imi place cum scrii ,iti urmaresc blogul de acum inainte.Daca vrei urmareste-ma si tu.Numai de bine!Angela
RăspundețiȘtergereSuperb! Felicitari! Cu martipan n-am lucrat niciodata, ma gandeam sa-l incerc pe cel de la dr. Oetker, poate are un gust mai bun decat pasta de zahar.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos!Pup
RăspundețiȘtergereFelicitari!!!! Arata foarte frumos!
RăspundețiȘtergereAraTA SUPER doamna!Aveti talentt nu gluma!Felicitarii!!!!!!!!!!1
RăspundețiȘtergerearata senzational ! felicitari !
RăspundețiȘtergereUN tort minunat. Pasii i-ai explicat pe intelesul tuturor. Si eu visez sa fac un stfel de tort dar nu stiu daca rabdarea imi permite. Daca acesta e priml noi il asteptam si pe al.....99-lea :). Sa ai spor!
RăspundețiȘtergereUn tort elegant si foarte frumos. Felicitari si la cat mai multe de acum incolo!
RăspundețiȘtergeresuperbbb
RăspundețiȘtergereArata perfect!! Nici n-as zice vca-i prima incercare.. :)
RăspundețiȘtergerePupici
este superb! nici nu zici ca e primul :* Trebuia sa-l vezi pe al meu :))
RăspundețiȘtergereTe imbratisez cu drag! pup!
Felicitari ! E superb tortul si foarte finut, de gust nici nu mai vorbesc, cit trebuie sa fie de delicios...
RăspundețiȘtergereArata super super bine!!! Eu nu m-am incumetat inca, mai stau si admir...iar al tau e splendid! Pupici
RăspundețiȘtergereSimplu , finut , superb
RăspundețiȘtergeresi pe mine ma incanta mult modul acesta de decorare a torturilor...nu numai ca e mai estetic, dar e si mai practic (din punct de vedere al transportului)
RăspundețiȘtergereCraciun fericit cu bucate alese.La multi ani!
RăspundețiȘtergereMinunat!.......Frumoase culorile!
RăspundețiȘtergereFelicitari!
Multumesc frumos, Timea!!!Si mie imi era frica de prima incercare, dar se pare ca nu este chiar asa de sofisticat cum imi imaginam. In schimb, sunt multe ore de munca, dar satisfactia este maxima:)
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Sara&Miki!!!
Multumesc frumos,Buburuza Bubu!!!
Multumesc frumos, Angela!!!Cu mare placere am sa te vizitez:)
Multumesc frumos, Cristina!!!E super fain martipanul! Eu nu am luat de la dr. Oetker, pentru ca mi se pare cam scump.
Multumesc frumos, Flory!!!
Multumesc frumos, Cristina!!!
Multumesc frumos, Raluca!!!Esti o draguta!
Multumesc frumos, Coco!!!
Multumesc frumos, Irina!!!Si eu imi doresc la fel:))
Multumesc frumos, Micky!!!
Multumesc frumos, Catau!!!
Multumesc frumos, Simona!!!
Multumesc frumos, Emily!!!
Multumesc frumos, Daniela!!!
Multumesc frumos, Paula!!!
Multumesc frumos, Dorina!!!
Multumesc frumos, Adnia!!!Ai perfecta dreptate!
Multumesc frumos, Haplea!!!
Multumesc frumos, Maria!!!
Va imbratisez cu drag si va doresc sarbatori fericite!!!
Draga Licuta, iti doresc la multi ani caci nu demult a fost ziua ta si mai doresc sa spun ca apreciez peste masura minunatele tale torturi, felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Dana!!!
RăspundețiȘtergereTe pup si iti doresc un an plin numai de bucurii si impliniri!
Te rog mult imi spui ce frisca folosesti?folosesti vegetala gen Hulala sau megle?sau altfel de frisca?Multumesc!Arata minunat tortul si vreau sa il incerc doar ca stiu ca frisca naturala se cam lasa.
RăspundețiȘtergereKamy, daca folosesti smantana pentru frisca LaDorna cu 35% grasime, sigur nu o sa se lase.
RăspundețiȘtergereAre grasime mai multa si se bate mai bine. Se gaseste la cutii de 1 litru si 200 ml. Eu sunt foarte multumita de ea.
Ma feresc sa folosesc frisca vegetala gen Hulala sau Megle. Sunt pline de conservanti si au un gust artificial.
Te pup si astept sa-mi spui cum este frisca LaDorna , daca o incerci bineinteles:)!
Buna! Am si eu o intrebare: unde ai gasit martipan alb?
RăspundețiȘtergereGina, inainte de a citi reteta este scrisa o "poveste" in care ai sa gasesti link spre cei care vand martipan alb (Lumea basmelor).
RăspundețiȘtergereO seara minunata iti doresc!