Cea mai veche prajitura din lume si faimoasa in toata lumea! Nici nu se poate altfel, la cat de buna este:)!
Ingrediente:
Pentru aluat:
150 gr unt (80% grasime)
200 gr zahar fin
2 oua
100 gr smantana (minim 20% grasime)
500 gr faina
o lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
coaja rasa de la o lamaie
esenta de vanilie
Pentru umplutura:
un borcan cu gem de zmeura (300 gr)
30 gr nuca macinata
un ou batut pentru uns deasupra
Pentru aluat:
150 gr unt (80% grasime)
200 gr zahar fin
2 oua
100 gr smantana (minim 20% grasime)
500 gr faina
o lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
coaja rasa de la o lamaie
esenta de vanilie
Pentru umplutura:
un borcan cu gem de zmeura (300 gr)
30 gr nuca macinata
un ou batut pentru uns deasupra
Preparare:
1. Faina se amesteca cu bicarbonatul de sodiu, zaharul, sarea si se adauga peste acestea restul ingredientelor: untul, ouale, smantana, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Se framanta rapid un aluat doar atat cat sa se poata modela.
2. Se imparte aluatul in doua bucati. O bucata mai mare, cam 2/3 din aluat, pe care o intindem cu sucitorul si o asezam intr-o forma rotunda de tarta cu diametrul de aproximativ 24 cm, iar cealata bucata o pastram pentru adaugat deasupra prajiturii.
3. Gemul il amestecam cu nuca macinata si il adaugam peste aluatul din tava, niveland cu o lingura.
4. Din aluatul ramas intindem o foaie si taiem cu o forma zimtata fasii de 1 cm, pe care le asezam peste gem, formand un grilaj. Ungem grilajul cu ou batut si dam prajitura la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 40-45 de minute la foc potrivit.
5. Scoatem prajitura din cuptor, o lasam sa se raceasca si o pudram cu zahar pudra.
Pofta buna!
E un deliciu, pup!
RăspundețiȘtergereGrozava,arata minunat!Pupici
RăspundețiȘtergereImi este tare draga prajitura aceasta, iar prezentarea ta este superba! Te pup si seara frumoasa!
RăspundețiȘtergereIti face asa de tare cu ochiul, incat te-ai duce "glont" in bucatarie, sa te apuci de ea!
RăspundețiȘtergereUna dintre prajiturile mele preferate!
RăspundețiȘtergereO, daaaa, iubesc prajitura asta! As manca la nesfarsit!
RăspundețiȘtergereAm făcut și eu și știu cât e de bună. Arată extraordinar.
RăspundețiȘtergereAi perfecta dreptate! Si mie imi place foarte mult si o mananc oricand cu mare placere.
RăspundețiȘtergereGrozav de delicioasa!
RăspundețiȘtergereFoarte buna si frumoasa!
RăspundețiȘtergereO prajitura foarte gustoasa!
RăspundețiȘtergereGrozav de bine arata, si nici nu incape indoiala ca e buna foc! Pup cu drag!
RăspundețiȘtergereO prajitura perfecta marca Licuta!!
RăspundețiȘtergereOhhhhh , cat de bine arata !!!! <3
RăspundețiȘtergereDesi imi place si mie foarte mult Linzerul, cu dulceata nu am facut niciodata, doar cu nuca sau mac :)
RăspundețiȘtergereO saptamana minunata, te pup!
Simplu, delicios, aspectuos, ce mai! grozav desert!!:)
RăspundețiȘtergereArata fantastic de bine! Imi place prajitura Linzer si o fac si eu destul de des. Vara asta am avut ocazia sa o mananc la ea "acasa", la Linz. Delicioasa. Frumoasa prezentare.
RăspundețiȘtergereeste foarte deliciosa si cu gem de caise, sau cu mix de gem de fructe de padure (zmeura, afine) si cranberries uscate
RăspundețiȘtergereo intrebare insa legat de smintina care recomanzi sa fie min 20% grasimi; este okay sa folosesc 15%?
Foarte delicioasa aceasta prajitura mai ca iti ploua in gura doar cand te uiti la poze !!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Sara&Miki!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Flory!!!
Multumesc frumos, Cristina!!!
Multumesc frumos, GelaDumi!!!
Multumesc frumos, Amalia!!!
Multumesc frumos, Caietul cu retete!!!
Multumesc frumos, Alina!!!
Multumesc frumos, Timea!!!
Multumesc frumos, Mare Maria!!!
Multumesc frumos, Alina Vicu!!!
Multumesc frumos, Maria!!!
Multumesc frumos, Paula!!!
Multumesc frumos, Simona!!!
Multumesc frumos, Catkitchen!!!
Multumesc frumos, Delicious Flavours!!!
Multumesc frumos, Flori!!!
Multumesc frumos, Disturbingly Delicious!!!
Este adevarat, Marilena!!!Se poate modifica dupa cum ne place!
Cred ca nu-i nici o problema cu smantana care are 15% grasime, dar cu cat este mai grasa, iese mai fraged aluatul.
Multumesc frumos, Implant dentar!!!
Va pup si va doresc un weekend minunat!!!
O prajiturica minunata, cu aceeasi prezentare de exceptie, ca de obicei :)
RăspundețiȘtergere