22 noiembrie 2012

Prajitura Linzer


 



    Cea mai veche prajitura din lume si faimoasa in toata lumea!  Nici nu se poate altfel, la cat de buna este:)!
 


  
Ingrediente:
Pentru aluat:
150 gr unt (80% grasime)
200 gr zahar fin
2 oua
100 gr smantana (minim 20% grasime)
500 gr faina
o lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
coaja rasa de la o lamaie
esenta de vanilie

Pentru umplutura:
un borcan cu gem de zmeura (300 gr)
30 gr nuca macinata
un ou batut pentru uns deasupra

Preparare:

1. Faina se amesteca cu bicarbonatul de sodiu, zaharul, sarea si se adauga peste acestea restul ingredientelor: untul, ouale, smantana, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Se framanta rapid un aluat doar atat cat sa se poata modela.
2. Se imparte aluatul in doua bucati. O bucata mai mare, cam 2/3 din aluat, pe care o intindem cu sucitorul si o asezam intr-o forma rotunda de tarta cu diametrul de aproximativ 24 cm, iar cealata bucata o pastram pentru adaugat deasupra prajiturii.



3. Gemul il amestecam cu nuca macinata si il adaugam peste aluatul din tava, niveland cu o lingura.
4. Din aluatul ramas intindem o foaie si taiem cu o forma zimtata fasii de 1 cm, pe care le asezam peste gem, formand un grilaj. Ungem grilajul cu ou batut si dam prajitura la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 40-45 de minute la foc potrivit.
 



5. Scoatem prajitura din cuptor, o lasam sa se raceasca si o pudram cu zahar pudra.
 


 
 


 Pofta buna!


21 de comentarii:

  1. Grozava,arata minunat!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi este tare draga prajitura aceasta, iar prezentarea ta este superba! Te pup si seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti face asa de tare cu ochiul, incat te-ai duce "glont" in bucatarie, sa te apuci de ea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Una dintre prajiturile mele preferate!

    RăspundețiȘtergere
  5. O, daaaa, iubesc prajitura asta! As manca la nesfarsit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am făcut și eu și știu cât e de bună. Arată extraordinar.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai perfecta dreptate! Si mie imi place foarte mult si o mananc oricand cu mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Grozav de bine arata, si nici nu incape indoiala ca e buna foc! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  9. O prajitura perfecta marca Licuta!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ohhhhh , cat de bine arata !!!! <3

    RăspundețiȘtergere
  11. Desi imi place si mie foarte mult Linzerul, cu dulceata nu am facut niciodata, doar cu nuca sau mac :)
    O saptamana minunata, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Simplu, delicios, aspectuos, ce mai! grozav desert!!:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Arata fantastic de bine! Imi place prajitura Linzer si o fac si eu destul de des. Vara asta am avut ocazia sa o mananc la ea "acasa", la Linz. Delicioasa. Frumoasa prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  14. este foarte deliciosa si cu gem de caise, sau cu mix de gem de fructe de padure (zmeura, afine) si cranberries uscate

    o intrebare insa legat de smintina care recomanzi sa fie min 20% grasimi; este okay sa folosesc 15%?

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte delicioasa aceasta prajitura mai ca iti ploua in gura doar cand te uiti la poze !!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc frumos, Sara&Miki!!!

    Multumesc frumos, Flory!!!

    Multumesc frumos, Cristina!!!

    Multumesc frumos, GelaDumi!!!

    Multumesc frumos, Amalia!!!

    Multumesc frumos, Caietul cu retete!!!

    Multumesc frumos, Alina!!!

    Multumesc frumos, Timea!!!

    Multumesc frumos, Mare Maria!!!

    Multumesc frumos, Alina Vicu!!!

    Multumesc frumos, Maria!!!

    Multumesc frumos, Paula!!!

    Multumesc frumos, Simona!!!

    Multumesc frumos, Catkitchen!!!

    Multumesc frumos, Delicious Flavours!!!

    Multumesc frumos, Flori!!!

    Multumesc frumos, Disturbingly Delicious!!!

    Este adevarat, Marilena!!!Se poate modifica dupa cum ne place!
    Cred ca nu-i nici o problema cu smantana care are 15% grasime, dar cu cat este mai grasa, iese mai fraged aluatul.

    Multumesc frumos, Implant dentar!!!

    Va pup si va doresc un weekend minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. O prajiturica minunata, cu aceeasi prezentare de exceptie, ca de obicei :)

    RăspundețiȘtergere