4 august 2011

Prajitura cu crema de branza si frisca



    
   O prajitura cu fructe si morcovi, imbracata intr-un strat de frisca cremoasa, umpluta cu crema de branza racoritoare si decorata cu nuci caramelizate. Un desert festiv pentru o ocazie deosebita sau pur si simplu pentru sufletelul vostru;)

Ingrediente:
Pentru blat:
275 gr faina
2 lingurite praf de copt
1 linguruta bicarbonat de sodiu
vanilie sau scortisoara (dupa gustul fiecarui)
un praf de sare
175 gr zahar brun
50 gr nuci maruntite
3 oua, batute usor
50 gr stafide
2 banane coapte, zdrobite
150 gr morcovi rasi fin
175 ml ulei de floarea soarelui
Pentru umplutura:
250 gr crema de branza
175 gr zahar pudra
1 lamaie mare, coaja rasa si sucul

Pentru ornat: 
250 gr frisca batuta (indulcita)
100 gr jumatati de nuca
150 gr zahar tos

Preparare:

1. Preincalzim cuptorul la foc potrivit. Ungem si tapetam o tava rotunda cu diametrul 20 cm. Cernem intr-un castron faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, vanilia sau scortisoara si un praf de sare. Adaugam, amestecand, zaharul brun si nucile maruntite. Incorporam ouale, stafidele si bananele si batem bine. Adaugam morcovii rasi si uleiul, continuam sa batem amestecul pana s-a omogenizat.
2. Turnam cu lingura amestecul in tava pregatita si nivelam suprafata. Facem o mica crestatura in mijloc, astfel ca prajitura sa creasca uniform. Coacem 40-50 de minute pana devine ferma la atingere sau facem testul cu scobitoarea. Cand este gata o scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca in tava.
3. Intre timp, preparam umplutura: intr-un castron punem branza, zaharul pudra, coaja de lamaie si 2 linguri de suc de lamaie. Batem bine pana amestecul se omogenizeaza.
4. Taiem prajitura in doua pe orizontala si punem pe primul blat crema de branza. Asezam blatul al doilea si ornam cu frisca batuta. Facem pe frisca modele de vartejuri, cu lingura. Punem prajitura la frigider.
5. Intre timp, pregatim caramelul pentru nuci astfel: punem zaharul tos intr-o cratita si lasam sa se topeasca la foc mic pana se caramelizeaza usor. Tapetam o tava de copt cu hartie pergament si asezam jumatatile de nuci. Turnam cu lingura siropul caramel deasupra fiecarei jumatate de nuca. Atentie!!!...ne miscam rapid pentru ca zaharul caramelizat se intareste destul de repede si nu mai curge din lingura. Lasam nuca caramelizata sa se raceasca bine.




6. Scoatem prajitura de la frigider si ornam cu nucile caramelizate.

Pofta buna!

19 comentarii:

  1. Cît de bine poate sa arate!Delicioasa combinatie!
    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata bine si sunt sigura ca este ff gustoasa! te pup si weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos, Cristina!!! Este un deliciu!...Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunat arata!
    Si ce combinatie faina!

    Zi buna, Licutzo!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata super yummylicious :)) Si nucile alea cu caramel, ca cireasa de pe tort! sau putem sa schimbam, ca nucile de pe tort :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Super!Avem un dulce delicios pentru we!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ooau , foarte bine arata, As savura cu cea mai mare placere aceasta praji! Pupic!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata divin, iar combinatia este fenomenala, sunt sigura de asta :). Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc frumos, Gaby!!!

    Multumesc Mihaela!!! Merge bine si cu nuca de pe tort! Inainte sa le pun pe prajitura am rontait cateva...

    Multumesc Teo!!!

    Multumesc Adela!!!

    Multumesc Alice!!!

    Multumesc Ralu!!! E adevarat, combinatia este superba!!!

    Va pup si va imbratisez cu drag!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Licuta cat de frumos l-ai vrajit ! ce misto ii statea varful in aer (cum mi se intampla si mie de multe ori.. al naibilui cuptor !;) si ce frumos l-ai imbracat in frisca! arata demential!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Antonina!!! Draguta ca intotdeauna!...Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. Superb arata,e o combinatie pe placul meu!pupici!

    RăspundețiȘtergere
  13. What a presentation... I just love the looks of this

    RăspundețiȘtergere
  14. Thank you very much, eRecipeCards!...

    RăspundețiȘtergere
  15. tentatia e mare!!! ... daca as avea o lingurita ... as rupe o bucatica chiar acum !!!!

    RăspundețiȘtergere