11 iulie 2011

Bougatsa



    

    Un dulce inspirat din bucataria greceasca si pe care doream sa-l fac de multa vreme. Acum i-a venit timpul si iata: un foietaj apetisant, umplut cu cremă de vanilie, ce m-a cucerit pe loc.


 
Ingrediente:

600 ml lapte
200 gr zahăr
100 gr gris
4 gălbenusuri
150 gr unt
un pachet foi de placinta (8 portii)
o esentă vanilie
1 lingurită coajă rasă de lămâie
zahăr pudră

Preparare:

1. Se mixeaza gălbenusurile cu zahărul până acesta se dizolvă. Punem amestecul deoparte.
2. Se pune laptele intr-o cratita pe foc, impreuna cu coaja de lămâie si esenta de vanilie. Când laptele se apropie de punctul de fierbere, se reduce focul la minim si se adaugă grisul putin câte putin amestecând în continuu cu un tel. Compozitia rezultata trebue să aibă consistenta unei budinci vâscoase. Se adaugă gălbenusurile frecate cu zaharul si se amestecă până sunt încorporate bine. Se ia crema de pe foc si se lasa să se răcească.
3. Între timp, se topeste untul. Odată ce crema s-a răcit, se întind foile de placinta pe suprafata de lucru. Pentru o portie de bougatsa se folosesc doua foi. Se unge o foaie cu unt si se pune o altă foaie peste ea. Se pun 2-3 linguri de crema în centrul foilor si se împăturesc foile peste cremă, din lateral întâi, apoi din stânga si dreapta.


4. Plicurile astfel obtinute le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, le ungem cu unt pe deasupra si le dam la cuptor la foc mediu  timp de 20-25 minute. Mie mi-au incaput doar 6 in tava, celelalte doua le-am copt pe urma. 

 
5.Bougatsa se serveste caldă si pudrata generos cu zahăr pudră.
 

Pofta buna!

26 de comentarii:

  1. foarte greu de refuzat un asemenea deliciu...ca de obicei superba prezentare,mai ales ca subiectul e destul de greu de fotografiat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Miti!!!...Ai perfecta dreptate...ce poti fotografia la o placintica??? Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta reteta,am s-o testez si eu,imi place.pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. E rapida si cred ca-s si bune placintutele tale. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Suna interesant, cred ca a fost tare buna, imi place si mie prezentarea! Puup si o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Flory!! Merita incercarea...e grozava! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc frumos, Sara si Miki!!! Sunt o bunatate!

    RăspundețiȘtergere
  8. nu poate fi decat minunata!pupic si o seara minunata

    RăspundețiȘtergere
  9. Super dulcegarie ! am mancat acum vreo 7 ani prima data in Atena ... de atunci n-am mai mancat :(( bine ca ai postat-o ca am uitat de ea! pupici Licuta

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Antonina!!!...si ma bucur ca ti-am trezit amintiri cu reteta mea. Sper sa fie si placute...Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Absolut delicioasa!arabii o insiropeaza si-o parfumeaza cu apa de trandafiri;),pup o zi minunata

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Aziz!!!... Trebuie sa fie tare buna insiropata cu apa de trandafiri!!! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  13. Arata foarte apetisant.Asta ar fi pe gustul sotului meu.Adora genul asta de dulcegarii.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  14. yum yum ce bunatate! este asemanatoare cu galaktobureko cred... nu am facut niciuna oricum :) multumiri de postare!

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc frumos, Mihaela!!! Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  16. Trebuie sa fi fost minunate,arata grozav

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc Nadina!!! Sunt tare grozave!...Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  18. Un deliciu probat! In weekend am facut aceasta minunatie.. a fost delicioasa!!! Multumesc mult ptr reteta, voi reveni zilele urmatoare cu postarea! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  19. Simona, ma bucur foarte mult ca iti place!!! Si noua ne-a placut la nebunie! Si eu vreau sa o repet zilele acestea. Pupici si o saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere