13 ianuarie 2016

Tort Doboş




   Multumesc JamilaCuisine pentru reteta! Este un deliciu absolut tortul Dobos! Foi pufoase de pandispan imbracate intr-o crema fina de unt si ciocolata! Divin!


Ingrediente:
Pentru blat (8 foi
diametrul aprox. 22 cm)
8 oua
160 gr faina de tip 000
80 gr unt topit si racit
160 gr zahar tos
un praf de sare

Pentru crema:
300 gr unt (la temperatura camerei) cu 80% grasime 
200 gr ciocolata menaj sau neagra cu minim 50% cacao
200 gr zahar pudra
3 oua
3 linguri apa
1 lingura esenta de vanilie

Pentru caramel:
150 gr zahar
50 ml apa
1 lingura otet

Preparare:
1. Pentru prepararea foilor de blat procedam astfel: mixam ouale cu zaharul timp de 15-20 minute pana isi tripleaza volumul. Adaugam treptat faina (cernuta in prealabil), amestecand cu o spatula foarte incet de jos in sus, apoi sarea si la urma untul topit, continuand sa amestecam foarte incet. Din aceasta compozizie vom coace 8 blaturi cu diametrul de aprox. 22 cm. Eu am copt cate doua odata fiindca am avut doua forme identice si astfel timpul de coacere s-a injumatatit. Forma o tapetam cu hartie de copt si blatul il coacem in cuptorul preincalzit la foc moderat pentru aproximativ 12-15 minute. Punem deoparte blaturile coapte si le lasam sa se racesca complet.


2. Pentru prepararea cremei vom proceda astfel: intr-un bol de sticla sau inox mixam ouale cu zaharul pudra pana isi dubleza volumul. Asezam bolul pe bain-marie si amestecam continuu cu telul pana cand compozitia se ingroasa si incepe sa friga daca o testam cu degetul. Adaugam cele 3 linguri de apa si mai tinem pe foc 5 minute amestecand continuu. Dam deoparte si adaugam ciocolata tocata marunt. Amestecam cu o spatula pana cand ciocolata este complet topita. Acoperim bolul cu o folie alimentara si lasam crema sa se racesca. Untul lasat la temperatura camerei il mixam pana optinem o crema compacta apoi adaugam treptat crema de ciocolata racita si la urma esenta de vanilie. Mixam pana se omogenizeaza crema si apoi ne apucam de asamblat tortul. 


3. Incepem asamblarea tortului punand primul blat pe un platou incapator. Asezam o lingura plina cu crema, o intinem cu o spatula si asezam al doilea blat. Procedam la fel cu 7 din cele 8 foi de blat. Una din foi care ni se pare mai frumoasa o lasam deoparte pentru a decora tortul. Dupa ce am terminat de asamblat tortul cu cele 7 foi de blat, il imbracam  deasupra cu crema ramasa, pastrand doua linguri pentru a decora marginea tortului, facand 12 rozete cu ajutorul unui pos. Tortul astfel asamblat il pune la rece si trecem la preparare caramelului. 


4. Intr-un vas punem zaharul, apa, otetul si lasam sa fiarba la foc mic pana se caramelizeaza usor si otinem un sirop auriu nu prea inchis la culoare. Siropul obtinut il turnam fierbinte pe foaia de blat ramasa, intindem incet cu o spatula ca se se uniformizeze si cu ajutorul unui cutit uns cu unt taiem 12 triunghiuri egale. Cu aceste triunghiuri decoram tortul. Le asezam oblic pe tort in dreptul fiecarei rozete de crema, formand astfel un cerc perfect.


5. Punem tortul la rece si il putem servi dupa 1-2 ore. Pentru a taia tortul folosim un cutit bine ascutit.



Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Perfect!
    L-am votat din toata inima.
    The best!

    RăspundețiȘtergere
  2. Recunosc nu am gustat niciodata acest tort, dar incep sa devin din ce in ce mai curioasa cum e...;)!!Arata foarte bine!!

    RăspundețiȘtergere