O tarta delicioasa cu aluat fraged si plina de cirese aromate! Puteti inlocui ciresele cu alte fructe, cum ar fi: visine, afine, zmeura sau mere.
Ingrediente:
Pentru aluat:
300 gr faina
200 gr unt nesarat rece
3 linguri cu zahar tos
1 galbenus de ou
coaja rasa de la o portocala
3-4 liguri cu apa rece
Pentru umplutura:
700 gr cirese proaspete sau congelate (fara samburi)
150 gr zahar tos
zeama de la o portocala
80 gr pesmet alb
esenta de vanilie
1 ou batut pentru uns
Preparare:
1. Pentru a face aluatul procedam astfel: punem faina, zaharul, si untul intr-un castron si framantam cu degetele, pana cand aluatul seamana cu niste firimituri de paine. Adaugam coaja rasa de portocala, galbenusul de ou si apa, apoi framantam pana obtinem un aluat moale si omogen. Il invelim in celofan si il lasam 30 de minute la rece.
2. Intr-o cratita punem ciresele spalate si bine scurse de apa, zaharul si sucul de portocala. Fierbem la foc mic aproximativ 15 minute, pana cand ciresele se inmoaie si sucul scade devenind un sirop gros. Dam deoparte si adaugam esenta de vanilie.
3. Pe o suprafata presarata cu faina, intindem aluatul in forma de cerc cu diametrul de aproximativ 30 cm. Rulam aluatul pe sucitor si il transferam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Cu ajutorul unei pensule il ungem pe toata suprafata cu ou batut. Presaram pesmetul in mijlocul cercului de aluat, lasand o margine libera de 4 cm.
4. Punem peste pesmet gramajoare din amestecul de cirese, apoi ridicam marginea aluatului pentru a nu se scurge continutul de fructe. Lasam mijlocul neacoperit. Ungem aluatul cu ou batut si coacem tarta in cuptorul preincalzit la foc mediu, aproximativ 25-30 de minute, pana ce aluatul se rumeneste frumos.
5. Servim placinta rece presarata cu zahar pudra.
Pofta buna!
P.S. Este de preferat sa folosim unt cu 80% grasime, astfel aluatul va fi mult mai fraged.
Ador tartele si a ta arata minunat!
RăspundețiȘtergereCe bine arata, iar aluatul are o textura super!
RăspundețiȘtergereMinunata...
RăspundețiȘtergere