8 octombrie 2013

Prajitura Amandina





     Ciocolata ramane pentru totdeauna in topul preferintelor mele;) La fel si aceste prajiturele delicioase!

 
Ingrediente:
Pentru blat:
6 oua mari
170 gr faina
25 gr cacao
200 gr zahar
50 ml ulei
o lingurita cu praf de copt



Pentru crema:
400 ml frisca lichida cu minim 30% grasime
300 gr ciocolata neagra sau menaj cu minim 50% cacao
2 linguri cu esenta de rom

 Pentru sirop: 
300 ml zahar
200 ml apa
o lingurita cu cafea instant (optional)
o lingura cu esenta de rom
Pentru glazura: 
150 gr zahar
150 ml apa
o lingura cacao
120 gr ciocolata neagra sau menaj cu minim 50% cacao
60 gr unt
o lingura esenta de rom


Preparare:
1. Preparam blatul astfel: mixam ouale impreuna cu zaharul timp de 15-20 de minute pana isi tripleza volumul. Adaugam treptat faina amestecata in prealabil cu cacaua si praful de copt, amestecand incet cu o lingura. La urma adaugam treptat uleiul amestecand usor. Tapetam o tava (dimensiuni 32x22cm) cu hartie de copt, turnam compozitia  rezultata si coacem in cuptorul preincalzit, la foc potrivit timp de aproximativ 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea.




2. Lasam blatul sa se racesca complet, apoi il taiem in doua pe orizontala. Insiropam cele doua blaturi rezultate cu siropul racit preparat astfel: caramelizam zaharul pana devine auriu, adaugam treptat apa si mai lasam sa clocoteasca 2-3 minute. Dam siropul deoparte apoi adaugam cafeaua instant si esenta de rom.



3. Crema o preparam astfel: punem frisca lichida intr-un vas pe foc si o lasam sa se incalzeasca pana ajunge in punctul de fierbere. O dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele, apoi esenta de rom. Amestecam cu telul pana se omogenizeaza compozitia si ciocolata este complet topita. Dam crema la frigider pentru cateva ore sau o jumatate de ora la congelator, pana se intareste. Crema racita o mixam cu mixerul 2-3 minute pana devine pufoasa.



4. Asamblam prajitura in felul urmator: punem primul blat insiropat pe un platou si peste acesta crema din care oprim doua-trei linguri pentru ornat. Nivelam crema uniform cu o spatula apoi asezam si celalat blat apasandu-l usor cu mana ca sa se lipeasca bine de crema. Prajitura rezultata o taiem cu un cutit bine ascutit, in patrate de dimensiuni dorite, departand patratele unele de altele astfel incat sa se poata scurge glazura pe margini.
5. Glazuram prajiturile cu glazura racita preparata asfel: fierbem zaharul cu apa aproximativ 10-12 minute apoi dam deoparte si adaugam cacaua, apoi ciocolata rupta bucatele amestecand bine cu telul. La urma adaugam untul si esenta de rom, amestecand usor pana la omogenizare. Daca preparam glazura cu mult inainte de o folosi ea se va intari. Nu e nici o problema, in momentul cand vrem s-o folosim o punem cateva minute la bain marie.



6. Lasam prajiturile glazurate la rece pentru o jumatate de ora, apoi ornam fiecare prajitura cu crema ramasa.


 

Pofta buna!

22 de comentarii:

  1. Impecabila prezentarea! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Superba si delicioasa prajitura.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place la nebunie, o prajitura super delicioasa!!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Perfecta!
    Imi ploua in gura.
    :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Prezentarea este superba, iar prajitura "the best"! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat sunt de perfecte! Vin la tine sa ma inveti cum sa tai prajiturile ca la capitolul asta sunt varza!
    Si daca tot vin poate mai gasesc si doua trei amandine :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata incredibil, imi place foarte mult crema asta, pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  8. Ti-a iesit absolut minunata prajitura. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si mie-mi place foarte tare prajitura asta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Prajitura e absolut geniala!! Arata super bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. E minunanata, deja am incercat-o, mi-a placut mult crema pentru ca e cu frisca si nu cu unt. Glazura insa a intrat in blat, de ce oare? Am pus-o calduta, trebuia s-o pun oare rece? Si am folosit ciocolata cu lapte. De asta oare?

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc frumos, Anca!!!

    Multumesc frumos, Cristina!!!

    Multumesc frumos, Emily!!!

    Multumesc frumos, Sister'sKitchen!!!

    Multumesc frumos, Mi Ka!!!

    Multumesc frumos, Kyra!!!

    Multumesc frumos, Cristina!!!

    Multumesc frumos, DiaMar!!!

    Multumesc frumos, Violeta!!!

    Multumesc frumos, Dana!!!

    Multumesc frumos, Rocsy!!!

    Multumesc frumos, Simona!!!

    Multumesc frumos, M. Angi!!!

    Va pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc pt. informatie, Adnia!O sa tin cont!Pup si o seara minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ionela, asa se intampla cand glazura nu este destul de rece. Am patit-o si eu o data:( Trebuie sa avem rabdare sa se racesca complet.
    O seara minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere

  15. multumesc mult! nu stiam.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma bucur din suflet sa aud asta, Leo Leon.
    O seara minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  17. arata foarte bine,eu am facut azi aceasta reteta dar sub forma de tort,tot timpul cand citeam aceasta reteta mi se parea greu de facut,dar nu este chiar asa si pe deasupra crema este super delicioasa,intr-un cuvant ESTE O PRAJITURA EXCELENTA
    tte pup si iti multumesc pentru aceasta reteta delicioasa

    RăspundețiȘtergere
  18. Se poate face un tort de 24 cm cu aceste cantitati? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere