Daca m-ar intreba cineva... vreodata... daca am de gand sa devin vegetariana, as raspunde promt: "nu cred" sau "nici gand", dar cu siguranta as da la o parte o portie de sarmalute cu carne in favoarea acestor sarmale de post:))
Ingrediente:
400 gr ceapa curatata si taiata marunt
250 gr orez
doi morcovi mari curatati si rasi pe razatoare
450 gr ciuperci fierte in prealabil cu putina sare
2-3 linguri bulion de ardei kapia sau rosii
250 ml suc rosii
100 ml ulei
patrunjel si marar verde tocat
sare si piper
doua linguri de faina
o varza mare murata
400 gr ceapa curatata si taiata marunt
250 gr orez
doi morcovi mari curatati si rasi pe razatoare
450 gr ciuperci fierte in prealabil cu putina sare
2-3 linguri bulion de ardei kapia sau rosii
250 ml suc rosii
100 ml ulei
patrunjel si marar verde tocat
sare si piper
doua linguri de faina
o varza mare murata
1. Calim ceapa in 50 ml ulei pana devine aurie. Adaugam orezul spalat si 50 ml apa. Lasam sa fiarba cateva minute pana cand orezul absoarbe toata apa, in timp ce amestecam usor.
2. Oprim focul si adaugam pe rand: bulionul, morcovul, zarzavaturile, ciupercile taiate marunt, sarea si piperul, amestecand bine. Lasam compozitia sa se raceasca si apoi adaugam doua linguri de faina. Amestecam usor pana se incorporeaza.
3. Curatam varza de foi si apoi taiem fiecare foaie la dimensiuni potrivite pentru a face cate o sarmaluta. Cu o lingurita punem compozitie in fiecare foaie de varza si infasuram sarmalele, apoi le presam la capete. Le punem intr-o oala pe fundul careia am asezat cateva foi de varza intregi.
4. Dupa ce am terminat de facut toate sarmalele, tocam marunt cateva foi de varza murata si le asezam uniform pe sarmalute. Turnam restul de ulei peste ele impreuna cu sucul de rosii si o cana de apa doar atat cat sa le cuprinda. Lasam la fiert timp de aproximativ o ora si jumatate, la foc mic. Inainte de a opri focul gustam o sarmaluta sa vedem daca a fiert orezul si varza. Daca este nevoie le mai lasam pe foc 20-30 de minute.
5. Servim cu mamaliguta calda si ardei iute.
5. Servim cu mamaliguta calda si ardei iute.
Pofta buna!
P.S. Putem folosi si varza verde procedand astfel: curatam foile de varza, usor sa nu se rupa, dupa care le oparim cateva minute intr-o oala cu bors fierbinte si putina sare. Le lasam sa se raceasca si procedam la fel ca mai sus.
Ce apetisant arata, suculente si lucioase! :) Pup Licuta!
RăspundețiȘtergereCe bine am nimerit, fix la masa. Si mie imi plac foarte tare sarmalutele cu ciuperci, si la fel ca si tine, as renunta la cele cu carne ptr astea. Pupici
RăspundețiȘtergereVreau si eu o sarmaluta, imi plac la nebunie cu ciuperci! Eu combin cu pui daca nu suntem in post sumt super delicioase! Foto e superrrr!! Te pup cu drag!
RăspundețiȘtergerete cred cand spui asta , si eu as da deoparte o portie de sarmalute cu carne :) ptr o portie dubla cu ciuperci ;) ... le ador !!!
RăspundețiȘtergereoh, ce bine arataaaaaaaaa
RăspundețiȘtergerete pup cu drag :*
Si mie imi plac mai mult decat cele cu carne. Pup!
RăspundețiȘtergerede mult nu am mai mancat sarmalute cu ciuperci! o prietena de a mamei imi facea special cand mergeam in vizita la ea! zilele astea am sa pregatesc si eu! multumesc frumos de idee!
RăspundețiȘtergereAm papat cu carne acum cateva zile dar tot as lua una ca tare apetisante sunt!
RăspundețiȘtergereArata super... imi plac. Pup si week-end placut!
RăspundețiȘtergereNu stiu daca doar la mine, dar se incarca cam greu pagina. Nu era asa. Pup!
Eu intotdeauna le-am preferat pe cele fara carne.Sunt grozav de bune.Servesc si eu una de pofta.Te pup!smand
RăspundețiȘtergereMultumesc foarte mult, fetelor!!!
RăspundețiȘtergereVa pup cu mare drag si va doresc o duminica cat mai frumoasa!!!
P.S. Sara, nu-mi dau seama de ce se incarca greu paginile. La mine este ok, dar mi se intampla si mie cand intru pe alte bloguri.
Grozave! A mea mama mai are un secret pentru ele .. ;) Oricum sunt nemaipomenit de bune! pupici
RăspundețiȘtergeresi mie imi plac sarmalutele de post!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Antonina!!Poate, intr-o zi, ai sa ne impartasesti si noua secretul mamei tale;)Pup cu drag!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Adnia!!Pup!
RăspundețiȘtergereCe bune trebuie sa fie!Arata si foarte bine!
RăspundețiȘtergereEu nu sunt vegetariana 100%. Mananc carne la mama sau la soacra. Atat. Asa imi e mai usor si ma simt bine. Sarmalele tale imi plac mult.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Hapleablog!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Irina!!!Adevarat!E foarte sanatos sa mancam cat mai putina carne si ii apreciez foarte mult pe cei care o fac!Pupici!
RăspundețiȘtergereFoarte frumoasa fotografie! Eu nu discriminez sarmalele; de post sau nu, imi plac in egala masura!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Marius!!!O seara minunata iti doresc!
RăspundețiȘtergere