20 noiembrie 2014

Cozonac de post

Print



Sfaturi pentru un cozonac reusit:
-in bucatarie trebuie sa fie cald si sa nu fie deloc curent (de aer);
-folositi ingrediente proaspete de cea mai buna calitate;
-ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;
-vasul in care se framanta aluatul trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l);
-nu trebuie sa opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, nu fierbinti;
-tavile in care puneti aluatul de cozonac trebuie sa aiba temperatura camerei.




Ingrediente:
500 gr faina de tip 000
200 ml lapte de soia
170 gr zahar
80 ml ulei
50 gr margarina
40 gr drojdie proaspata
70 gr rahat asortat
70 gr stafide
o lingurita esenta de vanilie
o lingura esenta de rom
coaja rasa de lamaie
un praf de sare
o lingura de miere pt. uns deasupra

Preparare:
1. Cernem faina intr-un vas incapator si o amestecam cu praful de sare. Stafidele le punem la inmuiat in esenta de rom.
2. Topim zaharul in laptele de soia putin incalzit si apoi adaugam esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie.
3. Facem o gropita in faina si adaugam putin din amestecul de lapte de soia cu zahar. In lapte punem drojdia sfaramitata si o amestecam cu mana pana se dizolva bine. Incepem sa amestecam cu faina si turnam treptat laptele ramas, apoi margarina topita lasata in prealabil sa se raceasca. La urma adaugam treptat uleiul si framantam 15-20 minute, pana obtinem un aluat omogen si elastic la atingere. Il acoperim cu un prosop curat sau o folie alimentara de plastic si il lasam sa creasca la cald pana isi dubleaza volumul.


4. Aluatul crescut il impartim in doua si pe masa de lucru unsa cu ulei intindem doua foi pe care le umplem: una cu rahat taiat in bucatele mici si cealalta cu stafidele inmuiate in rom. Rulam si impletim foile, dupa care le asezam intr-o forma de cozonac tapetata cu hartie de copt. Lasam sa creasca la cald timp de aproximativ 20-30 de minute.


5. Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit pentru circa 50-55 de minute, la foc moderat primele 10-15 minute apoi restul timpului la foc mic. Facem testul cu scobitoarea. 
6. Scoatem cozonacul si asa fierbinte cum este il ungem deasupra cu miere. Il lasam sa se racesca si apoi il putem servi.



Pofta buna!


2 comentarii:

Cristina spunea...

Arata perfect! Sunt sigura ca as mai cere o felie!

Dohotariu-Avram Alina spunea...

Ador cozonacii tăi!