28 august 2013

Tarta cu vinete si parmezan

Print

      


   Sunt fan declarat al tartelor fie ele dulci sau sarate si imi plac la nebunie vinetele, asa ca nu puteam lasa sa-mi scape nefacuta o asa bunatate de tarta!;) Ii multumesc frumos Andrei de la #mentasirozmarin pentru aceasta reteta minunata! De multa vreme o am pe lista dar se pare ca abia acum i-a sosit timpul;)



Ingrediente:
Pentru aluat:

 220 gr faina
110 gr unt rece
doua linguri cu apa rece
un praf de sare

Pentru umplutura: 
doua vinete mari
ulei pentru prajit
doua galbenusuri
40 gr parmezan ras
30 gr unt
40 gr faina
300 ml lapte
o frunza de dafin
un praf de nucsoara
doua linguri cu patrunjel proaspat
sare si piper dupa gust

Preparare: 
1. Preparam aluatul astfel: punem faina impreuna cu sarea intr-un bol, adaugam untul taiat cubulete si apa. Framantam cu mana pana cand compozitia devine nisipoasa si continuam pana cand coca se leaga si poate fi modelata sub forma de minge. O invelim intr-o folie si o punem in frigider pentru cel putin o jumatate de ora.



2. Intre timp preparam sosul Bechamel: topim untul intr-o cratita, adaugam faina si laptele amestecand continuu cu mare grija, la foc mic. Adaugam frunza de dafin, nucsoara, sare si piper dupa gust si lasam la foc mic amestecand cu un tel din cand in cand, pana cand sosul se ingroasa.
3. Din aluatul obtinut intindem cu sucitorul o foaie rotunda pe care o asezam intr-o forma de tarta cu diametrul de aproximativ 24 cm. Dupa ce am aranjat aluatul in tava il intepam din loc in loc cu ajutorul unei furculite si asezam pe fundul tavii o bucata de hartie de copt peste care punem un strat de boabe de fasole uscata. Acest procedeu face ca aluatul sa nu se stranga. Coacem aluatul in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 20-25 minute la foc potrivit (aproximativ 180 grade).




4. Vinetele le taiem cubulete, le presaram cu un praf de sare si le prajim in ulei incins, pana cand se rumenesc. Le scoatem intr-un vas in care am asezat un servet de hartie absorbanta, pentru a elimina uleiul in exces.
5. Amestecam vinetele cu sosul Bechamel, adaugam galbenusurile, parmezanul ras, patrunjelul tocat marunt si la urma sare si piper dupa gust. Adaugam compozitia rezultata peste aluatul copt, presaram putin parmezan ras si dam din nou la cuptor, la foc potrivit (aproximativ 180 grade) pentru 20-30 minute pana cand tarta se rumeneste frumos. O putem servi atat calda cat si rece, presarata deasupra cu patrunjel verde proaspat tocat.



Pofta buna!

10 comentarii:

Andra spunea...

Vai, ce surpriza minunata!
Arata absolut superb tarta ta, mai ca imi vine sa o mai fac si eu o data!
Iti multumesc frumos draga mea, bafta la concurs! :)

Anonim spunea...

Tarta a fost programata pe sambata. Revin cu detalii, cum a iesit s.a.m.d

sara & Miki spunea...

Arata tare bine, vinetele imi plac asa ca asi servi o bucata. Pup!

maria mihalache spunea...

Da..............si eu ma declar fan tarte atat dulci cat si sarate.
Minunat arata aceasta tarta .
Pup!

Simona spunea...

Cred ca-i tare buna. De aratat arata demential!!!

Kyra spunea...

Imi permit si eu sa plec putin in vacanta si cind revin, surpriza: harnicutele nu stau degeaba.
Ba chiar fac minuni cu miinile lor harnice si mestere.
Cum este si aceasta tarta pe care o maninci si cu ochii.
Nu vorbesc de vinete, preferatele mele!

Cristina spunea...

Tot ce iese din mana ta arata intr-un mare fel! Adica super apetisant!

FLORY spunea...

Chiar ma tenteaza rau,arata minunat! :D

Alice Kitchenette spunea...

delicios....imi place!!

Licuta Marin spunea...

Multumesc frumos, Andra!!!

Multumesc frumos, Anonim!!!Te astept cu detalii:)

Multumesc frumos, Sara&Miki!!!

Multumesc frumos, Maria!!!

Multumesc frumos, Simona!!!

Multumesc frumos, Kyra!!!:)))

Multumesc frumos, Cristina!!!

Multumesc frumos, Flory!!!

Multumesc frumos, Alice!!!

Va imbratisez cu mare drag!!!