5 august 2013

Prajitura Boema

Print



 
       Pe cat de simpla e pe atat de delicioasa! Una dintre prajiturile preferate ale copilarie mele, care se pare ca este la mare cautare si acum;)


Ingrediente:
Pentru blat: 
5 oua mari
140 gr faina
20 gr cacao
200 gr zahar
50 ml ulei
1 lingurita rasa cu praf de copt

Pentru sirop:
 200 gr zahar
300 ml apa
1 lingura cu esenta de rom

Pentru glazura:
 100 gr zahar
100 ml apa
100 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
25 gr unt
1 lingurita esenta de rom

Pentru crema:
 250 ml frisca lichida indulcita cu minim 30% grasime
150 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
o lingura esenta de rom

Pentru ornat: 
400 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
3-4 linguri cu zahar pudra (optional)
o lingura cu glazura de ciocolata
Preparare:
1. Preparam blatul astfel: mixam ouale impreuna cu zaharul timp de 15-20 de minute pana isi tripleza volumul. Adaugam treptat faina amestecata in prealabil cu cacaua si praful de copt, amestecand incet cu o lingura. La urma adaugam treptat uleiul amestecand usor. Tapetam o tava (dimensiuni 32x22cm) cu hartie de copt, turnam compozitia  rezultata si coacem la cuptorul preincalzit, la foc potrivit timp de aproximativ 30-40 de minute. Facem testul cu scobitoarea.
 
 
 2. Lasam blatul sa se racesca complet, apoi il mutam pe un platou si il insiropam cu siropul racit preparat astfel: caramelizam zaharul pana devine auriu, adaugam treptat apa si mai lasam sa clocoteasca 2-3 minute. Dam siropul deaoparte si adaugam esenta de rom.



3. Blatul insiropat il taiem cu un cutit bine ascutit, in patrate de dimensiuni dorite, departand patratele unele de altele astfel incat sa se poata scurge glazura pe margini. Glazura o preparam asfel: fierbem zaharul cu apa aproximativ 10-12 minute apoi dam deoparte si adaugam ciocolata amestecand bine cu telul. La urma adaugam untul si esenta de rom, amestecand usor pana la omogenizare. Glazuram imediat prajiturile. Daca preparam glazura cu mult inainte de o folosi ea se va intari. Nu e nici o problema, in momentul cand vrem s-o folosim o punem cateva minute la bain marie.



 4. Deasupra glazurii punem un strat generos de crema preparata astfel: punem frisca lichida intr-un vas pe foc si o lasam sa se incalzeasca pana ajunge in punctul de fierbere. O dam deaoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele, apoi esenta de rom. Amestecam cu telul pana se omogenizeaza compozitia si ciocolata este complet topita. Dam crema la frigider pentru cateva ore sau o jumatate de ora la congelator, pana se intareste. Crema racita o mixam cu mixerul 2-3 minute pana devine pufoasa.

 5. La urma batem bat smantana pentru frisca si o indulcim cu zahar pudra daca este nevoie. Ornam prajiturelele cu frisca batuta si cu cateva picaturi din glazura de ciocolata.

 
Pofta buna!

15 comentarii:

Teobucatar spunea...

Prajitura asta este intr-adevar grozava!

Cristina spunea...

Superba si delicioasa. Si noua ne place mult aceasta prajitura.

DiaMar bucataria galbena spunea...

Cred ca este preferata multor persoane aceasta minunatie de prajitura!Pup!

Alexandrina spunea...

Arata senzational! Felicitari!

Amalia Goleanu spunea...

E 11 si ceva noaptea, iar eu oficial mor de pofta!!!!!!!!

Cristina spunea...

Oh, ce buna era! Trebuie sa o fac si eu caci mi-ai facut pofta!

LookingFANCY spunea...

Looks amazing!

Mirela Goleanu spunea...

Cred ca este delicioasa !
Trebuie incercata la cat de bine arata ! :)

Paula Gafitescu spunea...

Arata ca de revista! Iau si eu o portie ;) Pupici!

adnia spunea...

deliciuuuuuu!o prajitura pe care n-o refuz nici la 12 noaptea:)

Timea spunea...

Minunat arata!

Elena Toma spunea...

Superba!

Licuta Marin spunea...

Multumesc frumos, Teo!!!

Multumesc frumos, Cristina!!!

Multumesc frumos, DiaMar!!!

Multumesc frumos, Alexandrina!!!

Multumesc frumos, Amalia!!!

Multumesc frumos, Cristina!!!

Multumesc frumos, LookingFANCY !

Multumesc frumos, Mirela!!!

Multumesc frumos, Paula!!!

Multumesc frumos, Adnia!!!

Multumesc frumos, Timea!!!

Multumesc frumos, Elena!!!

Va pup si va doresc o seara minunata!

Gabriela Gitoi spunea...

Trebuie sa fac si euuu! Imi ploua in gura! pozele sunt impecabile ca de obicei! pupici!

Licuta Marin spunea...

Multumesc frumos, Gabriela!!!
O seara minunata iti doresc!